Hlavní obsah

Putin jednal s rakouským prezidentem Van der Bellenem, chce zrušit sankce s EU

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Rusko má zájem na zrušení vzájemných sankcí s Evropskou unií. Po úterním jednání s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem ve Vídni to na tiskové konferenci prohlásil Vladimir Putin. Ruský prezident se následně setkal i s kancléřem Sebastianem Kurzem, který řekl, že věří v postupné rušení sankcí na základě pokroku v prosazování mírové dohody na Ukrajině.

Článek

Tak jako má každý stát zájem na zrušení sankcí, chce tohoto cíle dosáhnout i Moskva, uvedl na schůzce ruský prezident Vladimir Putin.

„Sankce škodí všem,” řekl po jednání s rakouskou hlavou státu Alexanderem Van der Bellenem.

Rusko kvůli odvetným opatřením podle Putina čelilo řadě potíží, které ale podle jeho slov překonalo a hospodářství státu posílilo. Prezident poznamenal, že zemi se ekonomicky daří, má nízkou nezaměstnanost a nízký růst inflace.

„Žijeme bohužel v době rostoucího napětí. Rakousko se vždy snažilo přispět k uvolnění tohoto napětí a bude tak činit i v budoucnu,” odpověděl Putinovi na tiskové konferenci Van der Bellen.

K sankcím rakouský prezident poznamenal, že Vídeň k odvetným opatřením přistupuje ve shodě s Evropskou unií. Zdůraznil nicméně také to, že mír v Evropě není možný bez Ruska.

Kurz prohlásil, že otázku sankcí Rakousko zdědí, až se 1. července po Bulharsku ujme unijního předsednictví. Kancléř ale věří, že se podaří dosáhnout takového pokroku, že bude možné sankce postupně rušit. Záviset to ale bude na prosazování podmínek mírové dohody pro východní Ukrajinu.

Rakouský kancléř rovněž řekl, že Rusko je supervelmoc, která má velký význam v krizových oblastech, jakou je například Sýrie. Dodal ale, že s mocí se váže i odpovědnost.

Sankce na Rusko uvalila EU v roce 2014 kvůli anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym a kvůli roli Moskvy v konfliktu na východní Ukrajině. Jsou namířeny nejen vůči představitelům Ruské federace a ukrajinským separatistům, ale také proti určitým sektorům ruské ekonomiky. Rusko reagovalo vlastními protiopatřeními.

Vladimir Putin hovořil s Alexanderem Van der Bellenem vedle ekonomických témat také o Íránu a rozhodnutí USA jednostranně odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem či o situaci na Ukrajině a v Sýrii.

Putin si vybral Rakousko k návštěvě jako první zemi EU od svého březnového znovuzvolení. Tento fakt Van der Bellen ocenil a Putin připomněl, že vzájemné vztahy mezi Vídní a Moskvou jsou historicky partnerské.

Reklama

Doporučované