Hlavní obsah

Putin? Musíme být připraveni na všechno. Samotná existence Ukrajiny je pro něho provokace, říká ukrajinský velvyslanec

Rozhovor s ukrajinským velvyslancem v České republice.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Rusko už dávno začalo válku proti Ukrajině. Začalo to okupací Krymu a Donbasu. To, co se stalo v neděli, je nová úroveň agrese. Rusko poprvé zaútočilo otevřeně proti Ukrajině. Na Krymu a na Donbasu své odznaky odstraňovalo a vždy říkalo, že tam nejsou. Tady zaútočilo oficiálně. Obáváme se otevřené invaze,“ říká ukrajinský ambasador v České republice Yevhen Perebyinis.

Článek

„Rusko a Putin nemusí mít žádnou motivaci. Hodně novinářů říká, jestli to nebyla z naší strany provokace. Samotná existence nezávislé Ukrajiny je z pohledu Putina provokací. Neměli bychom brát slova Putina vážně. Několikrát bylo prokázáno, že Putin lže. Je to jeho politická hra,“ říká v rozhovoru Yevhen Perebyinis.

Nikdo neví, co si opravdu myslí a udělá ruský prezident. Musíme být připraveni na všechno. Žádná jiná armáda nebude bránit Ukrajinu. Bereme tu situaci velmi vážně. Byli bychom vděční za podporu, náš prezident Porošenko vyzval státy, aby vyslaly válečné lodě do Černého moře, tvrdí o reakci Ukrajiny na zadržení několika lodí v Azovském moři.

Babiš ml. na Krymu?

V rozhovoru ve Večerních zprávách došlo i na pobyt syna premiéra Babiše na okupovaném Krymu. „Mohu jenom opakovat to, co řeklo ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. Ukrajinské úřady ověřují tyto informace. Na Krymu je velká aktivita ruských tajných služeb. Je to taková jejich základna. Samozřejmě, že tam všechno kontrolují,“ popisuje názor ukrajinské strany velvyslanec.

„Na Krymu se plošně porušují lidská práva. Je to Ruskem okupované území. Z právního hlediska je to území Ukrajiny. Kdysi to byla turistická perla, teď je to vojenská základna Ruska. Plošně se tam porušují lidská práva, zatýkají se Ukrajinci, zatýkají se Krymští Tataři. Je to černá díra,“ dodává.

Dopad války s Ruskem

„Asi to bude chtít několik generací. To, co udělalo Rusko Ukrajině za posledních pět let, tak s tím se nikdo nemůže smířit. Zvolili jsme svoji cestu. Zvolili jsme cestu integrace do EU a NATO. Máme podporu ukrajinského a evropského společenství. Rusko nebude určovat, kam Ukrajina bude směřovat. Budeme bojovat za svoji nezávislost a svobodu,“ uzavírá velvyslanec.

Jak skončí situace na východě Ukrajiny? Jsme na hraně konfliktu Ukrajiny s Ruskem? Proč není Krym bezpečná destinace vhodná na dovolenou? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Sledujte Večerní zprávy každý den v 19:15 na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované