Hlavní obsah

Putin navrhl zmírnit kritizovanou důchodovou reformu, podle ruských médií jde o hotovou věc

Podle BBC reforma snížila podporu Rusů Putinovi z 80 na 64 procent. Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Prodloužení aktivního pracovního věku vyvolalo v Rusku protesty už na jaře záhy po oznámení, že se taková změna chystá, a poprvé po dlouhé době snížilo i Putinovu popularitu.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v televizním projevu navrhl zmírnit chystanou důchodovou reformu. Zvýšit věk pro odchod do penze pro ženy chce jen o pět let, místo vládou plánovaných osmi. Rusky nyní odcházejí do důchodu v 55 letech. Zvýšení penzijního věku mužů z 60 na 65 let by prezident neměnil, napsala agentura TASS.

Kontroverzní vládní návrh přijala ruská Státní duma, tedy ruská dolní komora parlamentu, v prvním čtení 19. července. Prodloužení aktivního pracovního věku přitom vyvolalo v Rusku protesty už na jaře záhy po oznámení, že se taková změna chystá, a poprvé po dlouhé době snížilo i Putinovu popularitu.

Prezident se k návrhu poprvé vyjádřil na konci července po téměř tříměsíčním mlčení. Médiím tehdy řekl, že se mu zvýšení důchodového věku nelíbí, stejně jako většině ruských občanů.

Ve středu prezident uvedl, že změny v důchodové politice jsou nutné kvůli závažným demografickým výzvám, kterým Rusko čelí.

Ruský list Vedomosti s odvoláním na vládní zdroje napsal, že v případě, že prezident zmírnění důchodové reformy navrhne, diskuze o ní se tím uzavře.

Reklama

Související témata:

Doporučované