Hlavní obsah

Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Moskvě, protestovali proti Putinovi

Záznam z Moskvy z opoziční demonstrace.Video: AP, AP

 

Reklama

Příznivci ruského opozičníka Alexeje Navalného se shromáždili pod heslem „Putin není náš car!” Podle RFE/RL masové protesty potlačuje ruská policie, která zatím pozatýkala stovky demonstrantů po celém Rusku.

Článek

Ruští policisté dnes pozatýkali nejméně 1607 lidí na demonstracích proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. V Moskvě použili proti účastníkům protestů i slzný plyn. S odvoláním na místní média to uvedla agentura AFP. Mezi zadrženými je i opoziční předák Alexej Navalnyj, který demonstrace v téměř stovce ruských měst svolal.

„Policisté používají obušky a tvrdě zasahují,” uvedl zpravodaj listu Kommersant k situaci v centru Moskvy, kde se sešly tisíce lidí.

Putin bude v pondělí počtvrté uveden do nejvyššího úřadu.

Navalnyj vyzval Rusy, aby protestovali proti znovuzvolenému prezidentovi. „Zbabělý stařec Putin si myslí, že je car,” napsal na svém Twitteru. Zde také sdílel fotografii začínající sobotní demonstrace.

Lidskoprávní organizace včetně Amnesty International vyzvaly ruské úřady, aby umožnily protestujícím využít své právo na svobodu shromažďování a vyvarovaly se násilí.

Podle serveru OVD-Info bylo 163 lidí zatčeno v Čeljabinsku. V Jakutsku bylo zatčeno 75 lidí, všichni ale byli po sepsání protokolů propuštěni na svobodu. V Nižním Novgorodě bylo zadrženo 20 osob.

V Moskvě policie podle nezávislé televize Dožď zatýkala jak Navalného stoupence, tak i jeho odpůrce. Zpravodaj listu Kommersant odhadl počet lidí na Puškinově náměstí v centru Moskvy asi na 3000, včetně několika set odpůrců Navalného. Policie počet účastníků odhadla na 1500.

V předvečer protestů proběhla také vlna zatýkání v Petrohradu, Krasnojarsku a dalších ruských městech.

Podle koordinátora Navalného pobočky v Jekatěrinburgu Alexeje Volkova museli studenti ve městě Volgograd podepsat prohlášení, že jejich účast na demonstracích by mohla vyústit v jejich vyloučení ze školy.

Úřady v moskvě pak Navalného příznivce varovaly, že plánované protesty jsou „naprosto nezákonné”.

Navalnyj usiloval o kandidaturu v ruských prezidentských volbách, které se uskutečnily v polovině letošního března. Soud to však Navalnému neumožnil na základě rozsudku, v němž byl odsouzen z údajné zpronevěry. Podle Navalného byl rozsudek ruského nejvyššího soudu politicky motivovaný.

Reklama

Doporučované