Hlavní obsah

Putin oznámil, že bude kandidovat jako nezávislý

Putin oznámil, že bude kandidovat jako nezávislý.Video: AP

 

Reklama

Putin počítá s širokou podporou občanů i politických stran. Ruská opozice podle něj nenabízí konkurenceschopný politický program.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin nepůjde příští rok v březnu do prezidentských voleb jako kandidát vládní strany Jednotné Rusko. Oznámil to dnes na bilanční tiskové konferenci v Moskvě. Kandidovat bude jako nezávislý, počítá nicméně s širokou podporou občanů i politických stran.

Ve volbách je Putin favoritem, podle průzkumů ho podporuje kolem 80 procent Rusů. Prezident v úvodu tiskové konference obsáhle hovořil o úspěších svého vládnutí, a potvrdil tak předpovědi komentátorů, že dnes de facto zahájí volební kampaň.

Putin prohlásil, že ruská opozice nenabízí konkurenceschopný politický program, který by občany zaujal. Upozornil přitom, že politické prostředí musí být konkurenční, vyvážený politický systém se podle něj bez politické soutěže neobejde.

Ruský prezident na tiskové konferenci také pochválil prezidenta USA Donalda Trumpa za "významné úspěchy", kterých podle něj v prvním roce svého vládnutí dosáhl. Investoři mají důvěru v americkou ekonomiku, to je objektivní faktor, zdůraznil ruský vůdce.

Skandál kolem údajného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb v USA je podle Putina vykonstruovaný. Obvinění si vymysleli lidé, kteří stojí v opozici vůči Trumpovi. Aféra Spojeným státům škodí, řekl šéf Kremlu a vyšetřování označil za "špionománii" a "blábolení".

Reklama

Související témata:

Doporučované