Hlavní obsah

Putin: Pálit mosty nechceme, ale pokud bude potřeba, zareagujeme tvrdě

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Putin ve svém letošním projevu reagoval především na koronavirovou krizi a její dopady na ruskou společnost. Dále se věnoval ekonomice, klimatu nebo sociální pomoci. Západ varoval, ať si s Ruskem nezahrává.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Západ před překročením „nepřekročitelných mezí“ ve vztazích s Ruskem. „Kudy tyto meze povedou, budeme určovat sami v každém konkrétním případu,“ řekl ve svém tradičním poselství před ruskými poslanci.

K zahraniční politice se Putin vyjádřil až po první hodině jeho celkem hodinu a půl trvajícího proslovu. Západ v něm kritizoval za „nezákonné“ sankce a za přípravu státních převratů v ruském okolí. Puč a vražda hlavy státu se podle Putina chystaly i v Bělorusku, které je nejbližším spojencem Moskvy. Dodal nicméně, že „pálit mosty rozhodně nechce“, ale na zahraniční provokace odpoví tvrdě a rychle. Zdůraznil, že Rusko má většinou dost trpělivosti a normálně se snaží spíše nereagovat.

Hned na začátku projevu Putin řekl, že bude mluvit především o domácích záležitostech, kterým také věnoval nejvíce času. Šéf Kremlu poděkoval lékařům a pochválil ruskou odpověď na pandemii. Vyzdvihl navyšování kapacit v nemocnicích a výrobu vlastních vakcín. „Moji drazí, neztrácejte bdělost. Nebezpečí přetrvává,“ varoval. „Neexistuje jiná varianta, jak pandemii porazit,“ řekl, když nabádal své občany, aby se očkovali. Dodal, že pouze 8 milionů ze 144 milionů Rusů se zatím nechalo naočkovat.

Dále se věnoval sociální tematice. Za hlavní cíl označil dosažení růstu reálných příjmů Rusů, strádajících hospodářskými a sociálními dopady pandemie. Slíbil pomoc rodinám s ekonomickými ztrátami a vyzval také k „urgentní“ pomoci rodinám s jedním dospělým. Zdůraznil, že vždy bude hájit „tradiční a rodinné hodnoty“.

Věnoval se i tématu klimatické krize. „Emise skleníkových plynů by měly být v Rusku v příštích 30 letech nižší než v Evropské unii,“ uvedl například. „Pokud máte z přírody zisk, ukliďte si po sobě,“ řekl dále. Zdůraznil také, že nesmí docházet ke klimatickým katastrofám, jako byla ta v Norilsku. Slíbil také větší pomoc regionům.

O protestech kvůli Navalnému mlčel

K dnešním plánovaným protestům vůči opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému se Putin nevyjádřil. Stoupenci vězněného ruského opozičního představitele Alexeje Navalného svolali na dnešní večer do centra Moskvy demonstrace za jeho propuštění. Protestní akcí chtějí zároveň přitáhnout pozornost ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu opozičního vůdce. Organizátoři dříve uvedli, že by protestní akce mohla být největší v moderní historii Ruska, nakonec nahlásili 100 000 účastníků. Vedení Moskvy upozornilo, že akce není povolena.

Od rána policie zadržela pět desítek lidí

Ke druhé hodině odpolední ruského času bylo zatím zatčeno 54 lidí, informovala organizace OVD-Info. Zatýkání proběhlo například ve městě Magadan na Dálném východě, další lidé byli zadrženi v sibiřském Irkutsku. V Moskvě policie uzavřela řadu ulic v centru města, kterými se chystají projít protestující. Demonstrace by se měly uskutečnit ve stovce ruských měst.

V pondělí ruská generální prokuratura varovala, že lidem za organizaci akce nebo i za účast na demonstraci mohou hrozit právní postihy. V minulosti ruské úřady tvrdě zasahovaly proti akcím na Navalného podporu. Policie při rozhánění lednových a únorových protestů zadržela celkem kolem 11 000 účastníků. Mnozí byli potrestáni pokutami nebo byli zadrženi na sedm až 14 dnů.

Podle tiskových agentur policisté zadrželi právničku Navalného protikorupčního fondu Ljubov Sobolovou a opozičníkovu mluvčí Kiru Jarmyšovou. Podnikají dále domovní prohlídky a zatýkají. Přesto se lidé pomalu v některých částech země začínají scházet.

Podle ruské agentury TASS provázela letošní projev striktní protikoronavirová opatření. Putin, který je sám již naočkovaný, se rozhodl, že se ho zúčastní osobně. Přesto celou událost provázely restrikce. Ze záběrů kamer bylo nicméně vidět, jak velké množství přítomných nemá na ústech ochranné masky a navíc nesedí v rozestupech. Přesto se musel každý účastník před akcí prokázat několika negativními testy na covid-19.

Tradiční projev před oběma komorami parlamentu se zabývá aktuálními tématy domácí i zahraniční politiky. V moderních dějinách Ruska se jednalo o 27. poselství, jak uvádí ruská agentura TASS. Poprvé ho představil Boris Jelcin v únoru 1994. Vladimir Putin ho přednesl již po sedmnácté. V roce 2020 proběhl před vypuknutím celosvětové pandemie, a to 15. ledna.

Reklama

Související témata:

Doporučované