Hlavní obsah

Putin: Pokud USA odstoupí od denuklearizační dohody, Rusko začne zbrojit

Vladimir Putin se nechal slyšet, že Rusko na odstoupení USA od denuklearizační dohody odpoví stejnou měrou.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Vladimir Putin pohrozil Spojeným státům a administrativě prezidenta Donalda Trumpa. Ta se dle slov ministra zahraničí Mikea Pompea rozhodla do šedesáti dnů odstoupit od smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu. Pokud se tak skutečně stane, Rusko prý odpoví posílením raketového arzenálu.

Článek

Ruský prezident ve středu v Moskvě novinářům řekl, že pokud Spojené státy vypoví smlouvu podepsanou v roce 1987 Michailem Gorbačovem a Ronaldem Reaganem, tehdejšími lídry Sovětského svazu a USA, Ruská federace začne aktivně posilovat jadernou výbavu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý oznámil, že Spojené státy do šedesáti dnů od dohody odstoupí, pokud Rusko nezačne dodržovat podepsané stanovy. Trumpova administrativa se totiž domnívá, že její strana je tou jedinou, která se podmínek smlouvy drží.

„Vypadá to tak, že si naši partneři myslí, že ty zbraně potřebují mít. Jaká bude naše odpověď? Jednoduše uděláme to samé. Pomepo se svým vysvětlením přišel hodně pozdě. Hledali někoho, na koho by mohli hodit vinu. Západ nejlépe slyší na to, že za všechno může Rusko. Není to pravda, my jsme proti zničení dohody. Pokud se to ale stane, budeme reagovat adekvátně,“ řekl Putin.

Rusko a Spojené státy mají nejméně 7000 jaderných hlavic:

Jak silným jaderným arzenálem Rusko a USA disponují?Video: Seznam Zprávy

Rusko se Spojenými státy se pravidelně navzájem obviňují z porušování dohody od jejího podepsání. Poslední vzájemná inspekce byla provedena v roce 2001. O odstoupení uvažoval již minulý americký prezident Barack Obama, když během jeho mandátu Rusko vyvinulo novou raketu středního doletu.

Když se Donald Trump na konci října poprvé nechal slyšet, že je jeho cílem od smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu odstoupit, označil Michail Gorbačov, její ústřední postava, jeho iniciativu za velikou chybu.

Jako nadstavba smlouvy z roku 1987 byla v roce 2011 v Praze prezidenty Barackem Obamou a Dmitrijem Medveděvem podepsána smlouva s názvem New START, která rozvíjí proces denuklearizace obou zemí. Její platnost končí v roce 2021.

Reklama

Doporučované