Hlavní obsah

Putin prezidentem až do roku 2036? Žádný problém, předchozí období vynulujeme

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin si prohlíží svého nástupce.

Reklama

V balíčku změn ruské ústavy se objevila nová kontroverzní položka. Poslankyně a někdejší kosmonautka Valentina Těřeškovová navrhla, aby se vynulovala dosavadní funkční období stávající hlavy státu. Pokud ústavní dodatek projde, Vladimir Putin by mohl zůstat prezidentem až do roku 2036.

Článek

Neslýchaný pokus změnit stávající pravidla se zrodil doslova během několika desítek minut. Valentina Těřeškovová, první žena ve vesmíru, dnes poslankyně Státní dumy za vládní stranu Jednotné Rusko, je přesvědčená o tom, že jedině Vladimir Putin v roli prezidenta provede Ruskou federaci globálními politickými a ekonomickými turbulencemi. „Putin tam musí zůstat pro případ, že se něco pokazí,“ uvedla doslova čerstvě 83letá Těreškovová, která si v roce 1963 coby první žena ve vesmíru řekla o celosvětovou proslulost.

Foto: Profimedia.cz

Hrdinka Sovětského svazu, kosmonautka a poslankyně Valentina Těreškovová.

Vladimir Putin nečekaně přispěchal do Státní dumy, kde návrh, který mezitím posvětil poslanecký klub Jednotného Ruska, podmínečně podpořil. Podle ruského prezidenta, který měl podle stávajících pravidel vládnout do roku 2024, musí sporný dodatek schválit ústavní soud. Putin si prý není jistý, zda je návrh v souladu se „základními ústavními principy“.

67letý Vladimir Putin je už teď nejdéle sloužícím vládcem Kremlu od dob nechvalně proslulého sovětského diktátora Josifa Stalina. Pokud se ústavní soud novince nepostaví do cesty, mohl by v čele ruského státu zažít ještě dvě šestiletá funkční období. U moci by tak setrval do roku 2036.

Putin označil chystané ústavní změny, o kterých tento týden rozhodují ruští zákonodárci, za ty nejzásadnější od roku 1993, kdy vznikl text stávající ústavy. Podle ruského prezidenta jde o zajištění k systému „parlamentní republiky“, což se má stát jeho politickým odkazem na příštích 30 až 50 let.

Reklama

Doporučované