Hlavní obsah

Putin připustil změnu kritizovaného shromažďovacího zákona

Putin není proti změně shromažďovacího zákona.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin není proti změně shromažďovacího zákona, který podle ruských obhájců lidských práv úřady často zneužívají k zásahu proti opozici. Prohlásil to v úterý v Moskvě na schůzi kremelské Rady pro lidská práva. Změny prezident nevylučuje, je prý jen třeba „popřemýšlet a přijmout vyvážené rozhodnutí."

Článek

Putin se zúčastnil schůze svého poradního orgánu krátce po posledním rozloučení s ikonou ruských ochránců lidských práv Ljudmilou Alexejevovou, která zemřela ve věku 91 let. V roce 2009 se sama stala obětí kritizovaného zákona, když byla zatčena na manifestaci za svobodu shromažďování v centru Moskvy.

Předseda Rady pro lidská práva Michail Fedotov podle agentury TASS upozornil Putina na případ kolegy Alexejevové Lva Ponomarjova, který byl s použitím paragrafů téhož zákona před týdnem uvězněn na 25 dnů. Odvolací soud trest zmírnil, nicméně sedmasedmdesátiletý Ponomarjov se nesměl zúčastnit dnešního ceremoniálu na počest Alexejevové s odůvodněním, že není její příbuzný.

Putin podle TASS pověřil generálního prokurátora Jurije Čajku, aby Ponomarjovův případ prověřil. Konstatoval ale, že nepovolené mítinky mohou vést k událostem podobným těm, které se teď odehrávají v Paříži. „Nechceme přece, aby i u nás lidé rozebírali dlažbu a pálili, co jim přijde pod ruku. Země se pak dostane do podmínek výjimečného stavu,“ varoval prezident.

Reklama

Související témata:

Doporučované