Hlavní obsah

Putin s Erdoganem se dohodli na příměří v Idlibu

Foto: Profimedia.cz

Snímek z dnešního jednání ruského a tureckého prezidenta.

Reklama

aktualizováno •

Počínaje dnešní půlnocí místního času (23:00 SEČ) má v syrském Idlibu začít platit příměří. Po dnešním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Článek

Klid zbraní byl dohodnut už několikrát, ale nebyl dodržován. V minulých týdnech se v Idlibu vystupňovaly boje, v nichž Turecko přišlo o mnoho svých vojáků. K jeho hranici dorazily statisíce uprchlíků a Turecko přestalo těm, kteří už jsou na jeho území, bránit v cestě do Evropské unie.

Putin řekl, že se situace natolik zhoršila, že bylo nutné osobní setkání. Rusko v Sýrii bojuje na straně tamní armády, zatímco Turecko podporuje některé povstalecké skupiny. V Idlibu a jeho blízkosti má 12 pozorovacích postů zřízených po předchozí dohodě s Ruskem. Při posledních bojích se k těmto stanovištím přiblížili syrští vojáci a Turecko požadovalo jejich stažení. Syřané se ale snaží ovládnout hlavní silniční trasy mezi Damaškem a severem země.

Erdogan dnes řekl, že Rusko s Tureckem zajistí, aby bylo příměří dodržováno, avšak dodal také, že si Turecko vyhrazuje právo reakce v případě syrského útoku.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který byl s oběma prezidenty na tiskové konferenci, bude pro Idlib zřízen bezpečnostní koridor, o jehož přesných parametrech se do sedmi dní dohodnou ministři obrany.

Obě strany se dále dohodly na společných hlídkách v blízkosti dálnice, která vede severní Sýrií podél turecké hranice mezi Latákíjí a Sarákibem.

Nedlouho po jednání po syrském útoku zemřeli další dva turečtí vojáci, napsala to agentura AFP s odkazem na tureckou vládu.

Reklama

Doporučované