Hlavní obsah

Putin s Erdoganem se připravují na odchod USA ze Sýrie

Vladimir Putin se v Moskvě setkal s Recepem Tayyipem Erdoganem.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Prezident Ruské federace Vladimir Putin ve středu jednal se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem o sjednocení vojenských kroků v Sýrii. Na otázkách ohledně mírových opatření se shodli, jejich prohlášení o kurdských jednotkách se ale lišila.

Článek

Turecko se s Ruskem shodlo, že pro zajištění míru v Sýrii musí země spolupracovat. Státy, které mají rozdílný pohled na platnost mandátu syrského prezidenta Bašára Asada, probraly otázky spojené s likvidací teroristických skupin na syrském území, řekl po jednání novinářům Putin.

Obě strany kladou důraz na vytvoření demilitarizované zóny v severosyrské provincii Idlib. Erdogan prohlásil, že společný boj Turecka a Ruska proti teroristickým organizacím v Idlibu bude pokračovat.

Myšlenku zřízení „bezpečné zóny“ v Idlibu spravované Tureckem podpořil i americký prezident Donald Trump, proti jsou však Kurdové obývající provincii, protože se bojí turecké ofenzívy proti nim.

Rusové si ale přejí, aby i přes turecký vliv v potenciálně vytvořené demilitarizované oblasti její území i nadále připadalo syrské vládě pod vedením Bašára Asada. Absence bojů v Idlibu by podle Putina pomohla urovnání vztahů mezi Kurdy a Asadem a mohla přispět k opětovnému získání vládní kontroly nad Sýrií.

Ohledně Kurdů se prezidenti neshodli

Co se týče kurdské otázky, Putin s Erdoganem se ve svých prohlášeních po jednání neshodli ve všech ohledech. Zatímco turecký prezident považuje za cíl kromě zničení islamistických ozbrojenců také eliminaci jednotek napojených na Stranu kurdských pracujících, která je v Turecku zakázána jako teroristická organizace, ruská strana si přeje dialogy mezi Kurdy a syrskou vládou.

Právě s kurdskými milicemi spolupracovala americká armáda v boji proti takzvanému Islámskému státu.

Chystají se další jednání

Vladimir Putin také oznámil, že Moskva plánuje v nejbližší době uskutečnit jednání mezi zástupci Ruska, Turecka a Íránu pro nalezení společného řešení situace v Sýrii. Ocenil i iniciativu Spojených států stáhnout své vojáky ze země, pokud se prý doopravdy uskuteční. I nadále bude Putin ale očekávat konstruktivní spolupráci s USA v boji proti terorismu.

Celá schůzka dvou prezidentů se nesla v přátelském duchu, potřesy rukou a vzájemné oslovení „drahý přítel“ byly časté. Pozornost Putin s Erdoganem věnovali i hospodářské spolupráci, ruský prezident pochválil její růst a přislíbil, že jaderná elektrárna, kterou Rusové budují ve spolupráci s Turky v turecké provincii Mersin, bude otevřena v roce 2023.

Reklama

Doporučované