Hlavní obsah

Putin se naočkuje v soukromí a neznámo čím. Nechce si „hrát na opičku“

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Ruský prezident Vladmir Putin se rozhodl motivovat svůj národ k dobrovolné vakcinaci tím, že se sám nechá očkovat. Na rozdíl od ostatních lídrů to ale má udělat v soukromí, bez focení a natáčení. Neví se ani, jakou vakcínou.

Článek

Když loni v létě Rusko oznámilo, že má jako první na světě schválenou vakcínu proti covidu-19, prezident Vladimir Putin bezpečnost látky, co tehdy ještě neprošla třetí fází klinických testů, podkládal mimo jiné tvrzením, že už ji dostala i jedna z jeho dcer. Sám pak mnohokrát čelil otázkám, proč se Sputnikem V nenechal očkovat i on sám a kdy se na to chystá, přičemž v průběhu měsíců uváděl různé důvody. Ještě minulý měsíc podle ruských médií řekl, že musí protikoronavirovou vakcínu sladit s dlouhodobým očkovacím plánem a nejspíš se dá naočkovat na konci léta nebo začátkem podzimu.

Nakonec k tomu ale má dojít právě dnes. Putin to krátce zmínil při pondělním proslovu. Vystoupení před kamerou ve stylu jiných světových vůdců se neplánuje. Naočkovat se Putin pravděpodobně nechá v soukromí a neznámo kterou vakcínou.

„Očkování je samozřejmě pro každého dobrovolné rozhodnutí. Je to pro všechny osobní rozhodnutí. Já ho mimochodem podstoupím zítra,“ řekl Putin v televizním vysílání věnovaném ruskému vakcinačnímu programu.

„Bude to jednou ze tří tuzemských. Všechny jsou spolehlivé a dobré,“ odpověděl prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov na otázku, jakou vakcínou se Putin nechá naočkovat, napsal Interfax. Dodal také, že neočekává, že úterní očkování prezidenta bude veřejnou událostí.

Jaké vakcíny kromě Sputniku V jsou v Rusku povolené?

- kromě Sputniku V dostaly v Rusku povolení dvě další vakcíny, ani jedna z nich zatím nedokončila nebo nezveřejnila výsledky z třetí fáze klinických testů.

- první z nich je vakcína EpiVacCorona, jejíž povolení k užití Rusko oznámilo už v půlce října. V lednu spuštěná ruská masivní vakcinační kampaň ji podle New York Times využívá. Klinické testy začaly koncem loňského srpna a třetí fáze, která začala v listopadu, ještě nebyla ukončena. Data o účinnosti a bezpečnosti tak nejsou. Letos v únoru agentura TASS informovala, že imunitní reakce na vakcínu má trvat „zhruba rok“. Účinná a bezpečná vakcína je i podle ruských vědců z institutu Vektor, který ji vyvíjel.

- další je vakcína s názvem CoviVac, která podle ruské agentury TASS rozjela klinické testy loni v polovině října. Třetí fáze ještě nebyla dokončená, není tak známo, jak bezpečná ani účinná je. Přesto Rusko vakcíně 20. února 2020 udělilo povolení k užití. Do konce roku chce vyrobit 20 milionů této očkovací látky. Používat by ji podle vicepremiérky Taťjany Golikovové ruští lékaři měli začít koncem tohoto měsíce.

- připravená ke schválení je podle ruského ministerstva zdravotnictví i vakcína Sputnik-Light. Ta má být pouze jednodávková a podle Gamalejova institutu má pravděpodobně poskytovat imunitu zhruba na 4 až 5 měsíců. Vyrábět se má začít v dubnu nebo v květnu.

Proč teď?

Otázkám, kdy a jestli se nechá očkovat, 68letý ruský prezident čelí už dlouhé měsíce. Například loni v prosinci Putin uvedl, že dosud nemohl být naočkován, protože v té době jediná povolená vakcína v Rusku Sputnik V ještě nebyla doporučena k užití pro lidi starší 60 let. „Vakcíny se k lidem jako jsem já ještě nedostaly,“ připomíná AP Putinův výrok.

Asi dva týdny poté nicméně ruské úřady Sputnik povolily i pro starší 60 let. Další vysvětlení pak Putin teprve minulý měsíc podal hlavním představitelům ruských médií na jednání za zavřenými dveřmi. Podle deníku Kommersant řekl, že má vlastní dlouhodobý očkovací plán, který zahrnuje očkování proti chřipce a pneumokoku, a tudíž musí být načasování vakcinace proti covidu-19 vybráno s rozmyslem.

Následně Putin zmínil, že se po domluvě s lékaři nejspíš nechá očkovat Sputnikem na konci léta či začátkem podzimu. Už tehdy nicméně podle Kommersantu uvedl, že si „nechce hrát na opičku“ a očkování nepodstoupí před objektivy fotoaparátů.

Druhou část svého výhledu Putin podle pondělních prohlášení Peskova zřejmě splní, proč se ale rozhodl vakcinaci posunout o půl rok dopředu, Kreml nekomentoval.

Lídři jakých států už se nechali naočkovat a čím?

Důvěra Rusů ve vakcíny klesá

Průzkumy ruského nezávislého hlasovacího centra Levada podle AP ukazují, že ochota Rusů nechat se očkovat Sputnikem V v posledních měsících mírně klesla. Ještě v prosinci nebylo podle průzkumů ochotno nechat se očkovat 58 % Rusů a minulý měsíc číslo vzrostlo na 62 %.

Kreml už dříve uvedl, že mezi náladou ve společnosti a faktem, že prezident dosud nebyl očkován, nevidí žádnou souvislost.

Alespoň jednu dávku vakcíny v Rusku podle dat Our World in Data k pondělku dostalo v Rusku 5,7 osoby na 100 obyvatel, což je zhruba poloviční počet proti průměru už tak dost pomalé Evropské unie. Zároveň ale Rusko v pondělí zaznamenalo dosud nejnižší počet nově nakažených od konce loňského září.

Reklama

Doporučované