Hlavní obsah

Putin se nechal očkovat Sputnikem V. Prozradil to na debatě s občany

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin v pořadu Přímá linka s Putinem.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu odpovídal v každoroční živě přenášené debatě na otázky občanů. V rámci 19. ročníku této akce přiznal, že se nechal očkovat ruskou vakcínou Sputnik V, povinnou očkovací kampaň nepodpořil.

Článek

V úvodním projevu Putin vyzdvihl dosavadní úsilí vládních úředníků o zodpovězení tisíců dotazů, které přicházejí z celé země. To je samozřejmě hlavní smysl pořadu „Přímá linka s Putinem“, píše web RFE/RL. Rusko chce podle webu ukázat, že Kreml dokáže reagovat na požadavky a potřeby ruských občanů.

První otázka se týkala povinné vakcinace. „Nikdy jsem nepodporoval povinné očkování. Stále si to myslím,“ uvedl Putin s tím, že právo zavést povinné očkování pro rizikové skupiny mají regiony, ruský parlament podle něj zavedení povinné vakcíny proti covidu-19 nepodpořil. Očkování proti covidu-19 je v Moskvě podle webu RFE/RL de facto povinné pro velkou část zaměstnanců.

Podle novinářky a korespondentky webu The Telegraph Natalije Vasiljevové tím Putin přenáší odpovědnost za nepopulární opatření na starosty a gubernátory, stejně jako to v minulosti udělal např. v případě koronavirových uzávěr. Putin ale v průběhu pořadu vícekrát zopakoval, že Rusové by se měli nechat očkovat. Rovněž zmínil, že některá očkování (proti jiným nemocem - pozn. red.) jsou již dlouho povinná.

Putin se dle svých slov nechal očkovat někdy koncem loňského roku - neudělal to však veřejně, jako to udělali lídři jiných zemí. Kreml tehdy nezveřejnil žádné podrobnosti o tom, jakou vakcínu Putin dostal a zda pocítil nějaké vedlejší účinky. Že se nechal očkovat ruskou vakcínou Sputnik V, Putin poprvé prohlásil až dnes.

Putin uvedl, že informaci o tom, jakou vakcínou se nechal očkovat, veřejnosti v minulosti nesdělil záměrně. Nechtěl prý, aby lidé přemýšleli nad tím, zda je nějaká vakciná lepší než jiná. Putin také naznačil, že k celostátní uzávěře už by dojít nemělo.

„Ani jedna otázka nezůstane nezodpovězena, řekl Putin. Moderátorka mezitím uvedla, že od Rusů přišlo přes 2 miliony otázek,“ napsala na Twitter Vasiljevová.

Očkovací kampaň podle Putina probíhá dobře, přestože je dodnes plně očkováno jen 11 procent populace. Pochválil ruské vakcíny, jejich zavádění podle něj „nevedlo k tragickým situacím jako v případě vakcín společností AstraZeneca nebo Pfizer“.

Jedním z nejvíce matoucích aspektů ruského boje s covidem-19 je podle RFE/RL skutečnost, že Kreml Sputnik V zaregistroval jako první vakcínu na světě. Přesto má Rusko v současné době jednu z nejnižších proočkovaností z ekonomicky silných zemí.

„Někteří lidé jsou zavíráni do vězení, někteří do domácího vězení, někteří jsou zabíjeni na ulicích,“ uvedl Putin o situaci politické opozice na Ukrajině. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle něj předal svou zemi „vedení ze zahraničí“ Setkání se Zelenským Putin nevyloučil, je před ním ale potřeba vědět, zda je o čem mluvit.

Putin zopakoval dřívější výroky o „jednotě“ ruského a ukrajinského lidu a dodal, že Rusové a Ukrajinci jsou „jeden národ“. Putin odmítl, že by ukrajinský lid byl „nepřátelský“, nepřátelští jsou podle něj ukrajinští představitelé.

Akce s názvem Přímá linka s Vladimirem Putinem se loni nekonala v obvyklém formátu, informuje agentura TASS. Vzhledem k pandemii koronaviru bylo loňské setkání sloučeno s jinou významnou prezidentskou akcí. Letos se akce nezrušila ani neodložila, formát však byl mírně pozměněn, aby byl pro všechny účastníky z hlediska pandemie bezpečnější. Jak uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, umožnily to pokročilé technologie.

V tradičním formátu je po celé zemi vybráno několik míst, kde se občané shromažďují, aby mohli ruskému prezidentovi položit své otázky. Na tato místa jsou za běžných okolností vysílány televizní štáby. Tentokrát byl počet novinářů kvůli bezpečnosti snížen na minimum.

Rusové však letos své dotazy na prezidenta pokládali skrze speciální mobilní aplikaci, která umožňuje okamžité spojení se studiem, přímo během vysílání. Dotazy televize přijímá také prostřednictvím webových stránek pořadu, v textových zprávách nebo telefonicky.

Jednalo se o Putinovu 19. akci tohoto formátu. Jako prezident již uspořádal 14 takových setkání s ruským lidem, jako premiér čtyři. Putin uvedl, že nikdy nepodporoval povinné očkování,

Podle průzkumu ruského Centra pro výzkum veřejného mínění plánoval Putinovi položit otázku každý desátý občan Ruska, který o pořadu ví. „Deset procent Rusů má v plánu položit prezidentovi otázku, tři procenta tak již učinila, 85 procent občanů takové plány nemá,“ uvedl průzkum. Už v úterý večer počet otázek zaslaných prezidentovi přesáhl 714 tisíc.

Některé otázky zaslané Putinovi jsou zveřejněny na internetových stránkách moskva-putinu.ru. Podle portálu Rusy nejvíce trápí otázky týkající se sociální oblasti a kvality života. Mezi nejpalčivější otázky patří ceny potravin a letenek, problémy spojené se sociálními dávkami a dalšími platbami a také otázky týkající se hypoték.

Poslední debata s občany v roce 2019 trvala čtyři hodiny. Putin musel mimo jiné čelit přívalu stížností na pokles životní úrovně a reálných příjmů.

Rusko ve středu rovněž ohlásilo nejvyšší počet úmrtí na covid-19 za celou pandemii. Kvůli koronaviru za posledních 24 hodin v zemi zemřelo 669 lidí. Předchozí smutný rekord přitom Rusko ohlásilo jen o den dříve, kdy na problémy spojené s onemocněním covid-19 zemřelo 652 Rusů.

Reklama

Doporučované