Hlavní obsah

Putin se necítí být carem a tvrdí, že nevládne, ale pracuje

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin si nemyslí, že jej lze označovat za cara. Car, jak vysvětlil agentuře TASS, jen vydává rozkazy, zatímco on sám pracuje každý den. „Pryč s carem!“ vzkazují Putinovi obvykle opoziční aktivisté protestující proti změnám v ústavě, které mu mohou umožnit setrvat v Kremlu až do roku 2036.

Článek

„To neodpovídá skutečnosti,“ odmítl Putin srovnání s někdejšími absolutistickými vládci Ruska. „Já přece pracuji každý den, nepanuji jako car. Car sedí na trůnu, hledí svrchu a dává příkazy. Sám si jen nasazuje korunu a obdivuje se v zrcadle. Ale já pracuji každý den,“ zdůraznil.

O změnách v ústavě, které již schválily obě komory parlamentu, zákonodárné sbory všech 85 regionů a také ústavní soud, mají Rusové hlasovat 22. dubna.

Putin v interview zdůraznil, že o jeho dalším postavení po roce 2024, kdy mu vyprší jeho šestiletý mandát v čele státu, rozhodne vůle většiny lidí.

„Zůstanete s námi navždy?“ dotázal se novinář. „Budete-li si to přát,“ odvětil Putin.

Pousmál se také žertu, že „Putin není příjmení, ale funkce“. Přesvědčoval ale, že ho ani nenapadlo, že bude u kormidla moci tak dlouho.

Putin je u moci již od počátku tisíciletí. Ústavní změny mohou umožnit sedmašedesátiletému Putinovi - pokud mu to zdraví a voliči dovolí - zůstat v nejvyšším úřadu další dvě šestiletá období, až do roku 2036, kdy mu bude 83 let a bude mít za sebou 36 let u mocenského kormidla. Tím by překonal i komunistického diktátora Josifa Stalina, ale ještě by se nevyrovnal carovi Petru Velikému, který v období 1682–1725 vládl 43 let, poznamenala před časem agentura Reuters.

Reklama

Doporučované