Hlavní obsah

Putin se zastal Nurmagomedova. Každý, koho napadli, by se měl takhle bránit, řekl na setkání se šampionem

Ruský prezident Vladimir Putin se sešel s Chabíbem Nurmagomedovem a zastal se ho v pozápasové bitce.Video: AP

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin gratuloval zápasníkovi Chabíbu Nurmagomedovovi k vítězství na galavečeru UFC 229.

Článek

„Ne jen ty, ale všichni, kdo by byli takhle osočováni, by měli z té klece vyskočit,” řekl ruský prezident Vladimir Putin Chabíbu Nurmagomedovovi spolu s gratulací k velkému vítězství na UFC 229 proti Conoru McGregorovi. Narážel na pozápasový incident, v rámci kterého novopečený šampion lehké váhy přeskočil klec a zamířil si vyřizovat osobní účty do publika.

Nurmagomedov musel snést McGregorovy urážky směrem k jeho otci Abdulmanapovi, ke členům jeho týmu, Ruska i opovrhování muslimským náboženstvím. To vše v něm dlouhou dobu bublalo a hned po zápase v Rusovi bouchly saze a všechen nahromaděný vztek vyšel na povrch.

Putin jeho jednání naprosto chápe. Conorův trash talk byl podle něj silně přes čáru, a tak byla reakce Nurmagomedova podle něj pochopitelná.

Trash talk Conora McGregora na předzápasové tiskové konferenci. Video: AP

Nevadská atletická komise má ale odlišný názor. Podle promotéra UFC Dany Whita to zatím vypadá, že Nurmagomedov vyfasuje pokutu ve výši 250 tisíc dolarů a až půlroční suspendaci. Vyšetřování stále probíhá a Komise drží Chabíbův honorář – dva miliony dolarů.

Sám Nurmagomedov se na tiskové konferenci po zápase, už s mistrovským pásem lehké váhy, omluvil Nevadské atletické komisi i městu Las Vegas a dodal: „Můj otec mě učil slušnému chování a respektu, asi doma dostanu pořádnou facku.”

Putin spolu s Chabíbem pozval i jeho otce Abdulmanapa, kterému navrhnul, aby svého syna příliš netrestal. „Dokázal jsi to hlavní, vyhrál jsi, dobře a přesvědčivě,” řekl Putin s úsměvem.

„Conor už mi volal a žádal mě o odvetu s Chabíbem,” řekl v pondělí Dana White televizi ESPN. „Musíme počkat, až jak se vyvine ten nepořádek okolo Chabíba, pak budeme řešit, co dál,” dodal.

McGregorovi podle všeho žádný postih nehrozí. Podle komentátora zápasů UFC a promotéra organizace Oktagon MMA Ondřeje Novotného nebyl Conorův trash talk nijak nezvládnutelný. „Conor se Chabíbovi samozřejmě dostal do hlavy. Na rozdíl od ostatních Conorových soupeřů ale Chabíb naopak ještě více vyrostl a byl ještě hladovější po výhře,” řekl Novotný v 96. díle svého pořadu MMA Letem světem.

„Nepřišlo mi, že by to bylo nějak přes čáru, řešil jeho manažera, navážel se trošku do jeho táty, myslím, že víru moc neurážel, nabídl mu akorát panáka whisky. Trash talk tu byl odjakživa. V tomhle problému prostě není jeden jediný viník,” dodává.

Vyšetřování NSAC nadále pokračuje. Až bude jasný trest pro Nurmagomedova, můžeme očekávat, že se vyjádří také UFC ohledně budoucnosti obou fighterů. Do té doby si Chabíb může ve své domovině užívat slávu a mistrovský pás lehké váhy.

Reklama

Doporučované