Hlavní obsah

Putin telefonoval Asadovi. Po osvobození Aleppa je čas ukončit válku, řekl

Prapor vojenské policie ruského ministerstva obrany dorazil v pátek na leteckou základnu v Sýrii.

 

Reklama

Podívejte se v následujících záběrech, co zbylo z Aleppa (studio Seznam Zprávy k situaci v Sýrii po pádu Aleppa do rukou syrské vlády):

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin pogratuloval svému syrskému protějšku Bašáru Asadovi k „osvobození Aleppa od povstalců“ a zdůraznil, že je nezbytné uzavřít dohodu o vyřešení syrské krize. Oznámil to Kreml. Asad podle prohlášení Damašku Putinovi odpověděl, že dobytí Aleppa otevřelo dveře k politickým krokům.

Prakticky stejnými slovy jako Putin komentoval vývoj v Sýrii také vůdce šíitského hnutí Hizballáh. Pád Aleppa do rukou vlády prezidenta Bašára Asada podle něj otevírá novou etapu konfliktu. „Mohl by připravit cestu pro politické řešení téměř šest let trvající války," prohlásil v televizním projevu Hasan Nasralláh.

Hnutí Hizballáh bojuje v Sýrii po boku syrské armády.

Studio Seznam Zprávy k bojům o Aleppo:

Aleppo po příměří

Syrským vládním silám k ovládnutí povstalecké bašty ve východním Aleppu výrazně pomohlo ruské letectvo, které v Sýrii působí od loňského podzimu, a íránští spojenci.

Asad v telefonátu s Putinem ocenil, že k pádu Aleppa nejvíce napomohlo Rusko jako hlavní spojenec Damašku.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 demonstracemi proti Asadově vládě. Násilné potlačení protestů vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Chaosu využili radikální islamisté, aby ovládli část Sýrie i sousedního Iráku. Boje v Sýrii si podle odhadů vyžádaly už přes 300 tisíc mrtvých.

Nejtvrdší boje se poslední dobou odehrávaly právě v Aleppu, což je druhé největší město Sýrie. Syrská armáda následně ve čtvrtek oznámila, že má město plně pod kontrolou. Jeho východní části od roku 2012 ovládali bojovníci opozice. Syrská armáda, která se opírá o pomoc Ruska a Íránu, ale rebely v ofenzivě zahájené v listopadu porazila.

Reklama

Doporučované