Hlavní obsah

„Putin testuje Evropu i svět a je agresivní." Končící Biden varoval před Ruskem

Video: Pusťte si, co přesně americký viceprezident Joe Biden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu řekl.

 

Reklama

Dosluhující americký viceprezident v Davosu během posledního projevu ve funkci předpověděl, že Moskva bude zasahovat do nadcházejících evropských voleb.

Článek

Už jen několik desítek hodin zbývá do střídání stráží v Bílém domě. Baracka Obamu velký závěrečný projev ještě čeká, jeho pravá ruka - viceprezident Joe Biden - si jej už odbyl. Poslední velkou řeč přednesl ve středu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Ve svém více než půlhodinovém monologu se věnoval hlavně budoucnosti transatlantického prostoru. Evropa to podle něj nebude mít lehké, protože se vrací doba, kdy si silní parcelují sféry svého vlivu a ty slabší ovládají vojenskou silou či korupcí.

Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina podle Bidena ořezává okraje Evropské unie a testuje Západ. „Viděli jsme agresi proti sousedům, vysílání zelených mužíků přes hranice s úmyslem rozdmýchat násilí, utínání zásobování plynem uprostřed zimy,” vypočítal končící viceprezident.

Připomněl i pravděpodobný ruský zásah do průběhu nedávných amerických prezidentských voleb a varoval, že se obdobné zásahy mohou odehrát i během nadcházejících voleb v několika evropských zemích. Znepokojení nad ruskými aktivitami už v předchozích týdnech vyjádřili zpravodajci v Německu či Francii. „Rusko má jasný úmysl, chce rozvrátit liberální světový pořádek. Má jinou představu o budoucnosti," uvedl Biden.

Joe Biden nepřímo kritizoval i nastupujícího prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož je NATO zastaralé. Končící viceprezident naopak vyjádřil myšlenku, že Severoatlantická aliance je v současnosti důležitější než kdy dříve. Kolektivní obrana při napadení jednoho člena Aliance by vůbec neměla být zpochybňována, myslí si.

Na závěr projevu, kdy v sále vypadlo osvětlení, slíbil, že bude jako občan i nadále dělat vše pro to, aby transatlantické vztahy zůstaly silné a živé.

Prezidentská medaile pro Bidena

Reklama

Doporučované