Hlavní obsah

G20: V ulicích drsné střety, ale státníci jednají. Merkelová, Trump i Putin oznámili klíčové dohody

Lídři dvaceti nejvyspělejších zemí se sjeli do HamburkuVideo: Ruptly

 

Reklama

Summit G20 v Hamburku přinesl první výsledky i desítky zraněných v ulicích. Sýrie se dočká částečného příměří, Trump se poprvé potkal s Putinem.

Článek

V Hamburku se v pátek konal první den summitu G20, jednání lídrů dvaceti nejsilnějších světových ekonomik. Zatímco v ulicích se tvrdě střetávala policie s demonstranty, přicházely také první výsledky jednání státníků. Rusko a USA oznámily vyhlášení příměří v části Sýrie, německá kancléřka Angela Merkelová informovala o dosažení dílčí shody v boji proti terorismu.

V rámci schůzky G20 se spolu poprvé osobně setkali Donald Trump a Vladimir Putin.

Průběh summitu dvaceti nejsilnějších světových ekonomik pro vás sledujeme online:

21:24 - Čeká se 100 tisíc lidí

Celkem od začátku násilných šarvátek ve čtvrtek večer utrpělo zranění 196 policistů, přesnější informace o počtu zraněných v řadách demonstrantů nejsou k dispozici; 83 lidí bylo zadrženo.

Střety ve čtvrti pokračují i pozdě večer, v některých ulicích navíc znovu hoří předměty, které tam levicoví radikálové naházeli. Materiál berou třeba na okolních stavbách.

Rozsáhlé demonstrace se ve druhém největším městě Německa očekávají i v sobotu. V hamburských ulicích by mohlo být až 100 000 protestujících.

21:01 - Názory USA a Ruska na krizi kolem KLDR se liší

V náhledu na řešení krize na Korejském poloostrově se názory Vladimira Putina a Donalda Trumpa při jejich schůzce na G20 lišily. „Rusové to vidí trochu jinak než my, proto s nimi o tom budeme dále diskutovat. Rusko s KLDR obchoduje," řekl ministr zahraničí USA Tillerson. Dodal, že Washington chce na Moskvu naléhat, aby se zasadila o zastavení severokorejských jaderných a raketových ambicí. Pokud mírové kroky vůči KLDR selžou, tak již podle Tillersona mnoho dobrých možností, jak krizi vyřešit, nezůstane.

20:34 - Policista zahnaný do obchodu

Násilnosti, které po celý den doprovázely summit skupiny G20 v Hamburku, neustávají ani večer. Ve čtvrti St. Pauli se policie střetla s 500 demonstranty, kteří házeli kameny. Ve čtvrti Schanzenviertel jeden z policistů vystřelil varovně do vzduchu. „Jeden z policistů byl masivně napaden násilníky a vypálil varovný výstřel," napsala na Twitteru hamburská policie. Policista podle ní následně našel úkryt v jednom z obchodů.

19:56 - Jak to bylo s volbami?

Americký prezident Donald Trump chtěl dnes během své vůbec první osobní schůzky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem odpověď na roli Moskvy v loňských prezidentských volbách ve Spojených státech. Podle agentury Reuters to prohlásil americký ministr zahraničí Rex Tillerson s tím, že Putin jakékoli nařčení z vměšování Ruska odmítl.

19:55 - Příměří v Sýrii

Prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin se dohodli na příměří na jihozápadě Sýrie, které by mohlo platit od neděle. Na tiskové konferenci po dnešním jednání obou prezidentů to řekli ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a Rex Tillerson.

Lavrov uvedl, že na dodržování klidu zbraní bude dohlížet ruská vojenská policie. Příměří podpořilo Jordánsko.

19:10 - Trump-Putin, schůzka skončila

Zhruba dvě a půl hodiny trvalo první osobní jednání prezidentů Spojených států a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina, kteří se dnes odpoledne sešli na okraj hamburského summitu zemí G20. Původně se přitom podle různých zdrojů očekávala půlhodinová až hodinová diskuze. O skončení schůzky informovalo podle agentury Reuters americké ministerstvo zahraničí, podrobnosti o jednání zatím zveřejněny nebyly.

18:19 - Bilance střetů

Od začátku násilností ve čtvrtek večer zatkla policie 70 lidí. Jedenáct demonstrantů se vážně zranilo. Německá kancléřka Angela Merkelová násilnosti odsoudila a ocenila práci policie.

18:07 - Trumpovy premiéry

Nejen s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem, ale také s mexickým prezidentem Enriquem Peňou Nietem se poprvé od nástupu do funkce osobně sešel prezident Donald Trump. Trump, který ke schůzkám využil summitu G20 v Hamburku, označil před novináři Nietu za svého přítele, napsala agentura AP. Nieto měl původně navštívit Trumpa v Bílém domě krátce po jeho lednové inauguraci, ale cestu do USA zrušil kvůli sporu o zeď na americko-mexické hranici.

17:55 - Merkelová referuje o výsledcích G20

Diskuze o volném obchodu jsou na summitu skupiny G20 v Hamburku podle německé kancléřky Angely Merkelové velmi složité. Vyjednávači podle ní budou mít ještě hodně práce. Šéfka německé vlády a hostitelka vrcholné schůzky to řekla na tiskové konferenci po prvním dni jednání. V otázce terorismu bylo podle Merkelové nalezení shody jednodušší. „Řekli jsme, že musíme mnohem lépe sdílet informace," uvedla kancléřka. Velké ekonomiky také chtějí důsledněji zakročit proti financování terorismu a najít cesty, jak zabránit radikalizaci jednotlivců, která je někdy velmi rychlá. „Velmi intenzivně jsme diskutovali také o tématu internetu a terorismu," podotkla Merkelová. Země G20 podle ní od provozovatelů internetových serverů očekávají, že budou rychle mazat informace, které na nich sdílejí teroristé.

17:19 - Metro nejezdí

Později odpoledne se u přístaviště poblíž Labské filharmonie střetla policie s asi 200 demonstranty se zahalenými obličeji, kteří se snaží k nové dominantě Hamburku dostat blíže. Vzduchem přitom chvílemi létá kamení i další předměty. Narušen je kvůli nepokojům provoz metra v této lokalitě.

V Hamburku se ale během dne uskutečnilo i několik zcela poklidných protestů.

Demonstranti jsou mimo jiné rozháněni vodním dělem.Video: Ruptly

17:13 - Vodní děla připravena

Část střetů policie s demonstranty během summitu G20 v Hamburku se odpoledne přesunula do blízkosti budovy Labské filharmonie, kam večer zamíří světoví státníci. Policie se protestující snaží udržet mimo přísně chráněnou zónu i za pomoci vodních děl. Doporučuje také lidem nejezdit do centra Hamburku auty.

16:21 - První setkání Trump-Putin ve videu

Světové agentury vydaly snímky z prvního setkání amerického prezidenta Trumpa s Vladimirem Putinem:

Trump s Putinem si poprvé potřásli rukouVideo: Reuters

14:56 - Merkelová vyzývá ke kompromisům

„Velké globální úkoly všichni známe a také víme, že nás tlačí čas. Řešení je proto často možné najít jen za předpokladu, že budeme připraveni ke kompromisu. Když přiblížíme svá stanoviska," řekla německá kancléřka v projevu k účastníkům jednání.

Připravenost ke kompromisu bude zřejmě nejvíce potřeba během jednání o volném obchodě a ochraně klimatu. Americký prezident Trump totiž na rozdíl od ostatních účastníků summitu propaguje protekcionistická opatření a nechce naplňovat Pařížskou dohodu o klimatu.

14:30 - Do Hamburku míří další policisté

Při protestech proti summitu bylo dosud zraněno 159 policistů. Na některé demonstranti zaútočili i Molotovovými koktejly nebo praky. Některé spolkové země už Hamburku přislíbily další policejní posily, dorazit by mělo dalších 240 policistů.

13:50 - Ostře sledované potřesení rukou

Donald Trump se poprvé setkal s Vladimirem Putinem. Potřásli si rukou. Později během dne plánují delší setkání. Ruské velvyslanectví ve Velké Británii uspořádalo na svém Twitteru anketu - 62 procent hlasujících očekává od schůzky Trump-Putin posun ve vzájemných vztazích.

13:10 - Melania Trumpová nemůže kvůli demonstracím ven

Manželka amerického prezidenta Trumpa Melania, která se měla účastnit doprovodného programu během summitu G20, zatím kvůli demonstrantům nemůže opustit vilu v Hamburku, v níž přebývá. Informovala o tom agentura DPA.

12:45 - „Nikdy jsem nic takového neviděl"

Britský The Guardian citoval jednoho z uživatelů sociálních sítí, který napsal, že to, co se nyní děje v ulicích Hamburku, nikdy neviděl. Podle televize Sky News se protestů účastní až sto tisíc lidí. Policie proti demonstrantům už od čtvrtka používá vodní děla i pepřový sprej.

12:18 - Vyzveme Trumpa, aby znovu podepsal Pařížskou dohodu

Britská premiérka Theresa Mayová řekla BBC, že světoví lídři vyzvou amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby znovu podepsal Pařížskou klimatickou dohodu, od které na začátku června odstoupil. Mayová věří, že společná výzva může zabrat. S Trumpem se má potkat na bilaterální schůzce.

12:00 - Zástupci BRICS požadují otevřenější globální ekonomiku

V rámci summitu G20 se sešli i zástupci skupiny BRICS, tedy Brazílie, Indie, Číny, Ruska a Jihoafrické republiky. Rádi by viděli globální ekonomiku více otevřenou.

11:30 - Demonstranti nabrali druhý dech

Po klidnějším ránu hlásí policisté nové střety s demonstranty. Ti se snažili blokovat cestu delegací do místa jednání G20. Nad některými čtvrtěmi města se vznášel černý dým. Policie zatkla téměř 30 lidí a hlásí přes stovku lehce zraněných policistů. Počet zraněných demonstrantů není znám. V ulicích je na dvacet tisíc strážců pořádku z celého Německa.

Reklama

Doporučované