Hlavní obsah

Putin v televizní besedě chválil ekonomický růst a stěžoval si na Západ. Přišly mu téměř dva miliony dotazů

Vladimir Putin si v televizi postěžoval na Západ a pochválil ekonomický růst.Video: Reuters

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek představil v roli moderátora. V několikahodinovém přímém přenosu odpovídal na dotazy ruských občanů. Putin v televizním vysílání pochválil ekonomický růst země a zároveň si postěžoval na chování Západu vůči Rusku.

Článek

V posledních téměř dvaceti letech se každoroční televizní pořad s Vladimirem Putinem stal pevnou součástí jeho prezidentské image. Tentokrát mu občané zaslali téměř dva miliony dotazů, ptát se mohli po deset dnů před vysíláním.

Stejně jako v minulosti se i tentokrát dotazy Rusů týkaly zejména vnitropolitických témat. Oproti minulým letům ale byl Putin ve studiu jen s dvěma komentátory centrální televize, bez zástupců veřejnosti. Měl zato možnost přímo kontaktovat členy vlády nebo gubernátory, aby jim dotazy adresoval nebo je vyzval k okamžité nápravě nedostatků. Podle informace deníku Vedomosti Kreml naléhavě doporučil regionálním politikům, aby během Putinova dialogu s veřejností byli na telefonu.

V novém formátu ale vázla režie, během první hodiny stihl prezident zodpovědět čtyři přímé dotazy. Zapojení ministrů a státních úředníků do besedy, zahlcené často jejich sebechválou a vřelými projevy loajality, připravilo besedu o bezprostřední atmosféru přímého dialogu.

Putinova beseda s národem byla poznamenána nervozitou kolem prudkého růstu cen benzinu v Rusku. Prezident, očividně znepokojen stížnostmi, označil situaci za neudržitelnou, odůvodnil ji „chybnou státní regulací“ a slíbil nápravu prostřednictvím připravených vládních rozhodnutí. Ministr energetiky Alexandr Novak v přímém vstupu slíbil Rusům daňový manévr a zmrazení velkoobchodních cen.

Televizní pořad se nemohl vyhnout blížícímu se fotbalovému mistrovství světa, které v jedenácti ruských městech začne příští týden. Putin ujistil veřejnost, že nově vybudované sportovní objekty sportovci a veřejnost neopustí ani po mistrovství.

Putin vyloučil, že by po svém březnovém znovuzvolení vyhlásil všeobecnou amnestii. Tradice prezidentských amnestií podle prezidenta v Rusku neexistuje.

Občany zajímaly především jejich vlastní problémy se zdravotní péčí, komunálními službami, vzděláváním, důchodovou reformou nebo ochranou životního prostředí. Putin divákům sdělil, že Rusko se pohybuje „absolutně správným směrem“, i když připustil, že příznivý hospodářský vývoj nepociťuje nutně každý Rus. Nová vláda se řídí „průlomovým programem“.

Západ se Ruska bojí a brzdí ho

V televizní debatě se Putin dotkl také mezinárodních témat. Při této příležitosti si postěžoval na politiku „zadržování“ Ruska, kterou podle něj prosazuje Západ. Řekl, že opakující se obviňování Moskvy je vyvoláno tím, že Rusko se stává konkurentem Západu. „Zadržování je chybná politika, je třeba zahájit konstruktivní spolupráci, která prospěje všem. Každý už to začíná chápat,“ uvedl Putin.

Jednostranné sankce problém jen zhoršují, konstatoval Putin. „Až naši partneři uvidí, že jejich kroky škodí všem, že budou muset ruské zájmy respektovat, sankce skončí,“ řekl Putin.

Ruský prezident se zmínil o případu Sergeje a Julije Skripalových, otrávených v Británii jedem zvaným Novičok. Podle Putina Skripalovi otráveni bojovou otravnou látkou nebyli, jinak by během minut či vteřin zemřeli. Rusko by mělo být připuštěno k vyšetřování, do té doby je těžké cokoli komentovat, řekl.

Putin se vyjádřil také k pokračující podpoře „lidových republik“ na východě Ukrajiny nebo k zhoršujícímu se postavení ruských podnikatelů na Západě, kde narážejí na problémy spojené se sankcemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované