Hlavní obsah

Putin varuje Evropu před odvetou v případě přijetí raket USA

Putin varuje Evropu před odvetou v případě přijetí raket USA.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin vyslal do Evropy varování před odsouhlasením nového rozmístění amerických jaderných raket na jejím území. Pokud by se tak stalo, Rusko prý odpoví zrcadlově stejným krokem.

Článek

Jednalo by se o první posílení raketového arzenálu USA na evropském území od odstoupení Washingtonu od odzbrojovací smlouvy pokrývající likvidaci raket na střední a krátkou vzdálenost z roku 1987. Putin se ve středu setkal s italským premiérem Giuseppem Contem a následně novinářům sdělil, že odmítá slova Donalda Trumpa, který se domnívá, že Rusko zavinilo rozpory, jež měly za důsledek zrušení smlouvy.

Prezident Ruské federace se také nechal slyšet, že doufá, že si o problému bude moci s Trumpem osobně pohovořit 11. listopadu v Paříži během oslav uzavření příměří, které ukončilo první světovou válku. Oficiální setkání hlav dvou nejmocnějších států je již plánováno.

Usilovat bude chtít také o to, aby USA neposilovaly svoji jadernou výzbroj na území Evropy. Takový krok je pro něj nepřijatelný a pokud na něj Evropa přistoupí, bude dle svých slov nucen k podniknutí odvetných kroků.

„Evropa se vystaví nebezpečí možného odvetného úderu Ruska, pokud bude souhlasit s rozmístěním amerických raket na svém území. Američané nemají žádné důkazy o tom, že porušujeme odzbrojovací smlouvu, přitom ji sami porušují,“ řekl nejdéle sloužící prezident Ruska.

Reklama

Související témata:

Doporučované