Hlavní obsah

Putin vyrazil na dovolenou, navzdory jeho internetové image byla vcelku poklidná

Vladimir Putin trávil dovolenou turistikou.Video: Marek Baloun, AP, Reuters

 

Reklama

Vladimir Putin si udělal volný víkend a vyrazil na Sibiř. Na tůrách ho doprovázely i vojenské špičky.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin si udělal volno a vyrazil na tradiční víkendovou dovolenou. Rekreačním místem se stala Tuvinská republika na hranicích s Mongolskem.

Pětašedesátiletá hlava státu strávila víkend lehkou turistikou, zkoumáním přírody nebo projížďkami po řece Jenisej. Při veškerých aktivitách ho doprovázel ministr obrany Sergei Šojgu a šéf tajné služby FSB Alexandr Botnikov. O čem spolu hovořili, není známo.

Vladimir Putin je známým vyznavačem adrenalinových zážitků. V minulosti například jezdil bez trika na koni, pózoval se sibiřským tygrem nebo měl při potápění objevit antickou amforu. Je také velkým fanouškem hokeje a fotbalu a nechybí na žádném mistrovství světa nebo olympiádě. Fotky z jeho dovolených Kreml používá mimo jiné jako propagandu. Bojuje tak se zprávami, že prezident trpí vážnými nemocemi.

Na internetu se pak prezident stává terčem různých vtípků. Bývalý člen tajné sovětské služby KGB bývá ve fotomontážích často vyobrazován, jak jezdí na medvědovi. Právě spojení ruského prezidenta s medvědem si našlo své místo i na různých suvenýrech.

Tuvanská republika je výhradně hornatá oblast s rozlohou 170,5 tisíc kilometrů čtverečních. Původně patřila Mongolsku, než ji v 19. století získala Čína. Té patřila do roku 1911, než se o ní strhly vleklé boje všech tří států. Definitivně byla k tehdejšímu sovětskému Rusku připojena v roce 1944. Šéf Kremlu navštěvuje oblast pravidelně a je jednou z jeho nejoblíbenějších míst.

Reklama

Související témata:

Doporučované