Hlavní obsah

Putin zabiják? Kdo to říká, ten to je, reaguje na Bidena Kreml

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin je podle mínění amerického prezidenta Joea Bidena zabiják.

Reklama

aktualizováno •

Ruská federace slova amerického prezidenta, pronesená v rozhovoru pro televizi ABC, nepřešla mlčením. Povolala velvyslance v USA do Moskvy ke konzultacím a žádá omluvu. Putin také vyzval Bidena k rozhovoru v přímém přenosu.

Článek

Joe Biden kopnul do vosího hnízda, když souhlasně odpověděl na dotaz moderátora stanice ABC, zda si myslí, že je Vladimir Putin zabiják. Biden navíc vládce Kremlu popsal coby člověka bez duše a dodal, že Putin už brzy zaplatí cenu za vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb. To potvrdily v nejnovější zprávě americké zpravodajské služby.

Moskva v návaznosti na rozhovor povolala zpět ke konzultacím svého velvyslance ve Spojených státech Anatolije Antonova. Agentura Reuters to označila za velmi neobvyklý krok a Radio Free Europe/Radio Liberty připomnělo, že se něco takového stalo poprvé od zániku Sovětského svazu.

Ruské ministerstvo zahraničí varuje, že hrozí „nevratné poškození vzájemných vztahů.“ Podle ruské diplomacie je teď třeba „zanalyzovat, co by se mělo udělat a kam směřovat dál v kontextu vztahů s USA.“

Kreml nájemníkovi v Bílém domě odpověděl příslovím: „kdo to říká, ten to je…“ Sám Vladimir Putin v televizi Rossija 24 kromě toho Joe Bidenovi popřál pevné zdraví a oklikou začal rozebírat údajnou genocidu původních obyvatel Severní Ameriky, svržení amerických atomových bomb na Japonsko nebo americkou otrokářskou historii.

„Odkud by jinak pocházelo hnutí Black Lives Matter,“ zafilosofoval si Putin.

Ruský prezident také v televizním rozhovoru vyzval Bidena, aby pokračovali v diskusi zahájené v lednovém telefonickém rozhovoru. Má ale podmínku, aby se jejich rozhovor odehrál v přímém přenosu. Rovněž přitom navrhl, aby se jeho nová diskuse se šéfem Bílého domu odehrála už v pátek, anebo v pondělí.

Místopředseda horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov označil Bidenova slova za neakceptovatelná s tím, že dál zhorší už beztak špatné vztahy a ukončí v Moskvě veškeré naděje na změnu washingtonského postoje za nové americké administrativy. „Předpokládám, že povolání velvyslance nebude posledním krokem, pokud se americká strana neomluví nebo nepodá vysvětlení,“ uvedl Kosačov podle Reuters na svém facebookovém profilu.

Reklama

Doporučované