Hlavní obsah

Putin zakázal ruským letadlům létat do Gruzie. Reaguje tak na krizi v Tbilisi

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek zakázal ruským aerolinkám od 8. července létat do Gruzie. Zjevně tak reagoval na politickou krizi v Tbilisi. O prezidentově výnosu informoval Kreml.

Článek

Ruské aerolinky od července nebudou moci létat do Gruzie, ruský prezident Vladimir Putin to oznámil v pátek.

„Od 8. července se ruským leteckým společnostem dočasně zakazuje uskutečňovat vzdušnou přepravu občanů z území Ruské federace na území Gruzie,“ citovala z dokumentu agentura TASS.

Putinovo nařízení také doporučuje cestovním kancelářím, aby se po dobu zákazu zdržely realizace svých zájezdů. Prezident nařídil vládě, aby napomohla ruským občanům v Gruzii s návratem do vlasti.

Ruské ministerstvo zahraničí již dříve doporučilo ruským občanům vyvarovat se cest do Gruzie.

Nepokoje v Tbilisi vyvolala ve čtvrtek návštěva ruských poslanců, z nichž jeden usedl do křesla předsedy gruzínského parlamentu. To si opozice vyložila jako provokaci. Dav demonstrantů se pokusil vtrhnout do sídla parlamentu, policie k jejich rozprášení použila slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Média referují o 240 zraněných a třech stovkách zatčených.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová později označila Rusko za „nepřítele a okupanta“ a naznačila, že v pozadí protestů stojí „pátá kolona“ Moskvy. Naopak Moskva kritizovala radikální gruzínské politiky za to, co označila za „protiruskou provokaci“.

Protesty pokračují i v pátek, i přestože mezitím odstoupil předseda gruzínského parlamentu. Opozice se dožaduje demise ministra vnitra, zodpovědného za čtvrteční zásah, a vypsání předčasných voleb.

Reklama

Doporučované