Hlavní obsah

Putin zjednoduší Ukrajincům na východě země získat ruské občanství. Kyjev protestuje

Obyvatelé Doněcku a Luhansku vítají změnu při získání občanství.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Putin chce ulehčit Ukrajincům získání občanství. Ukrajinští politici s novým zákonem nesouhlasí. Proruští rezidenti ho ale vítají.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který obyvatelům „řady okresů na jihovýchodě Ukrajiny“ dává právo získat ruské občanství ve zjednodušeném řízení. Informovala o tom ve středu ruská tisková agentura TASS. Rozhodnutí je označené jako humanitární akt a není jasné, kterých ukrajinských oblastí se týká. Podle dřívějších zpráv moskevského tisku jde o regiony ovládané proruskými separatisty. Obyvatelé těchto okresů Putinovo rozhodnutí vítají.

„Je to dobré, protože to dá obyvatelům Donbasu naději, proveditelnost a mnoho lidí bude mít šanci se sejít s rodinami. Jsem z toho velmi šťastná,“ řekla agentuře Reuters Taťána Rusina. Kladně se vyjádřili i další obyvatelé této oblasti. Podle Reuters mnozí z nich uvítají ruský důchod.

Zákon ale odsoudil například americký diplomat působící na Ukrajině Kurt Volker. „Donbas je ukrajinské území a lidé, kteří tam žijí, jsou Ukrajinci. Nezáleží na jazyku. Ruské rozhodnutí ohledně pasů je vysoce provokativní a je to jak vystřižené z jejich ‚okupační učebnice’. Podkopává snahy vrátit Donbas zpět pod kontrolu Ukrajiny,“ napsal na svůj Twitter.

Se svými rezidenty nesouhlasí ani vrcholní představitelé Ukrajiny. Putinovo rozhodnutí odsoudili odstupující i nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko a Volodymyr Zelenskyj, který rovnou vyzval Západ, aby zesílil sankce proti Rusku.

„Ukrajina spoléhá na podporu mezinárodního společenství a zesílení diplomatického tlaku a sankcí proti Rusku,“ uvedl v prohlášení štáb Zelenského, který v neděli vyhrál rozhodující druhé kolo voleb hlavy státu.

Porošenko podle listu Ukrajinska pravda označil vydávání ruských dokladů obyvatelům okupované části východní Ukrajiny za vměšování a hrubé porušení ukrajinské svrchovanosti, popření všech ruských závazků, torpédování mírových dohod a za pokus legitimizovat ruskou vojenskou přítomnost v Donbasu. „Kreml vědomě a cynicky porušuje mezinárodní právo, zakazující okupačním úřadům měnit občanství obyvatel okupovaného území," prohlásil.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin na Twitteru napsal, že rozhodnutí Kremlu je pokračováním ruské agrese a vměšováním do vnitřních ukrajinských záležitostí. „Je to nová ‚pasová‘ etapa okupace Donbasu. Rusko vás zbavilo přítomnosti a teď vás chce zbavit budoucnosti,” varoval obyvatele povstaleckých regionů.

Ukrajinský zástupce v OSN Volodymyr Jelčenko oznámil, že se stížností na ruský „drzý krok“, který podle něj odporuje minským mírovým smlouvám, se obrátil na Radu bezpečnosti OSN. Vzhledem k právu veta, které Rusko v tomto orgánu světové organizace má jako jeden z pěti jeho stálých členů, je ale možnost reálných diplomatických kroků RB OSN v této věci nulová.

Ruský list Kommersant o chystaném Putinově dekretu informoval už v polovině dubna. Napsal, že ruské regiony sousedící s povstaleckými oblastmi Donbasu se připravují na příliv nových ruských občanů. V Rostově na Donu, ležícím nedaleko ukrajinských hranic, v polovině března otevřeli nový migrační úřad ministerstva vnitra a nová infrastruktura pro migranty se buduje i v jiných ruských pohraničních městech.

Putinovo rozhodnutí v rozhovoru pro TASS komentoval kremelský poradce Vladislav Surkov, jeden z hlavních architektů ruské politiky vůči Ukrajině. „Je to krajně významná událost pro občany Doněcké a Luhanské lidové republiky. Je to povinnost Ruska vůči lidem hovořícím a uvažujícím rusky, kteří se teď dostali do tíživé situace kvůli represivním akcím kyjevského režimu. S ruským pasem se budou cítit svobodnější a bezpečnější,” konstatoval Surkov.

V části Doněcké oblasti kontrolované povstalci žije podle ruského tisku 2,3 milionu lidí, v Luhanské oblasti necelého půldruhého milionu. Zjednodušený režim získání ruského pasu využívají už obyvatelé Podněstří, separatistické moldavské enklávy osídlené většinovými Rusy. Krok Ruska odsoudily i některé západní země.

Reklama

Související témata:

Doporučované