Hlavní obsah

Putin znovu jednal s Lukašenkem. V Bělorusku se obávají anexe

Foto: AP

Alexandr Lukašenko se objímá s Vladimirem Putinem.

Reklama

Na pozadí setkání obou státníků vyšli do ulic protestující v Minsku. Obávají se, že se Lukašenko vzdá podstatné části své moci, a Putin tak povládne rusko-běloruské federaci.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek v Petrohradu setkal se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Dvojice státníků tak navázala na hovory ze začátku prosince, které se týkaly hlubší integrace obou zemí.

Prosakují informace, že se hlavy států v ústraní domlouvají, že Rusko a Bělorusko budou v budoucnu pod správou jednotné zahraniční, finanční, daňové, zemědělské, palivové i celní politiky. Vzniknout by měl také společný parlament.

V praxi by to znamenalo, že Lukašenko by de facto přišel o moc a nasměroval Bělorusko do náruče východního souseda. Rozhovory na začátku prosince byly nicméně jen součástí táhlých jednání, ve kterých Putin s Lukašenkem pokračovali v pátek.

Podle Putina diskuze přinesla lehký pokrok, píše agentura AP. Lukašenko prohlásil, že se dvojice na všem neshodla, a nevyloučil tak další osobní schůzku ještě před koncem roku.

„Pokud to bude nutné, samozřejmě,“ řekl Lukašenko pro běloruskou agenturu Belta. „Určitě si v brzké době zavoláme. Ještě zde jsou nějaké nevyřešené problémy. Když se budeme potřebovat sejít, sejdeme se kdykoli a kdekoli, v Rusku nebo v Bělorusku,“ dodal běloruský vůdce, který s Putinem řešil také dodávku zemního plynu.

Demonstrace v Minsku

Zatímco v petrohradských kuloárech se řešila jejich budoucnost, obyvatelé Běloruska vyšli do ulic. Více než tisíc demonstrantů v ulicích Minsku varovalo před rozpínavostí Ruska.

„Nejdřív Krym a teď Bělorusko,“ stálo na jednom z protestních transparentů. „Zastavte anexi!“

Putin má ruské prezidentské křeslo opustit v roce 2024. Někteří Bělorusové se ale obávají, že pokud by se stvrdila určitá forma úzké spolupráce mezi Běloruskem a Ruskem, Putin by se mohl vyhoupnout do čela nově vzniklé aliance, potenciálně federace.

„Nedovolíme Putinovi, aby se stal v roce 2024 prezidentem rusko-běloruského státu. Nikdy se nevrátíme zpátky do dob svazu,“ sdělil pro AP Pavel Severinec, organizátor pátečních protestů.

Reklama

Doporučované