Hlavní obsah

Putine, rezignuj! Pietní akce za oběti požáru se v Rusku proměnila v demonstraci

Pietní akce v úterý proběhla na Puškinově náměstí. Video: Reuters

 

Reklama

Shromážděné davy na pietní akci za oběti požáru v ruském obchodním centru skandovaly za odvolání prezidenta Putina a za skončení korupce. K akci se připojil i lídr ruské opozice Alexej Navalnyj.

Článek

Tisíce lidí včetně opozičního politika Alexeje Navalného se v úterý shromáždily v ulicích Moskvy. Na Puškinovo náměstí přišly uctít památku obětí nedávného požáru v ruském obchodním domě. Pietní akce se však brzy proměnila v protivládní demonstraci.

Účastníci akce v rukou nesli transparenty s nápisy: „Putine – rezignuj!“ nebo „Korupce zabíjí“. Demonstranti požadují jednoznačnou odpověď ruských autorit na to, proč byly v obchodním domě v sibiřském Kemerovu při požáru hrubě porušeny bezpečnostní předpisy.

K tragédii v ruském nákupním centru došlo v neděli. Při požáru zemřely desítky lidí, většina obětí byly děti. Podle vyšetřovatelů byly během nehody uzamčeny evakuační východy, požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly. V reakci na tragédii požadují ruští občané rezignaci gubernátora Amana Tulejeva.

Místo nehody v úterý neohlášeně navštívil i ruský prezident Vladimir Putin. Incident označil za „kriminální zanedbání a lajdáctví“ a slíbil pachatele tvrdě potrestat.

Reklama

Doporučované