Hlavní obsah

Putinova kritika Navalného lékaři probudili z kómatu. Reaguje na okolí

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj v péči německých zdravotníků, snímek z transportu do berlínské nemocnice.

Reklama

Stav ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného se zlepšil, lékaři ho tak probudili z uměle vyvolaného kómatu.

Článek

Berlínská nemocnice Charité v pondělí uvedla, že Navalného stav se zlepšil, což lékařům umožnilo ukončit umělé kóma. Podle prohlášení Navalnyj na slovní podněty reaguje, ale „dlouhodobé následky závažné otravy stále nelze vyloučit“. Nemocnice rovněž začala s postupným odpojováním pacienta od plicní ventilace.

V prohlášení dále stojí, že rozhodnutí o zveřejnění podrobností o jeho stavu lékaři učinili po konzultaci s Navalného manželkou.

Navalnyj se léčí na berlínské klinice Charité, kam byl 22. srpna v bezvědomí dopraven s příznaky otravy z Ruska. Předtím byl hospitalizován v Omsku, kde tamní lékaři tvrdili, že laboratorní testy žádné stopy otravy či nějaké toxické látky neprokázaly.

Navalnyj, jenž je předním kritikem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, zkolaboval v srpnu v letadle, kterým se vracel z návštěvy Sibiře do Moskvy. Ruská kriminální ústředna sdělila, že bude prověřovat možnost, že se někdo pokusil Navalného zavraždit. Doposud Rusko v rámci vyšetřování případu tvrdilo, že důkazy o spáchání trestného činu chybí.

K otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla podle německé vlády nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok.

Mnozí představitelé jednotlivých evropských států už útok na Navalného ostře odsoudili a množí se výzvy k potrestání Ruska za další použití nervově paralytické látky. Tou byl otráven už v roce 2018 v Británii také někdejší ruský dvojitý agent Sergej Skripal. Mluvčí Kremlu odmítl obvinění, že za otravou opozičního předáka stojí Moskva.

Reklama

Související témata:

Doporučované