Hlavní obsah

Putovní výstava z pražské botanické zahrady míří do českých měst

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Putovní výstava projektu Kořeny osobností je v srpnu k vidění v Berouně, poté bude i v dalších českých městech.

Článek

„Nabízí reportážní fotografie známých osobností vysazujících různé rostliny,“ uvedla spoluautorka projektu z pražské botanické zahrady Darina Miklovičová. Vzdělávací projekt Kořeny osobností připravuje Botanická zahrada hlavního města Prahy od roku 2009.

„Cílem tohoto projektu je atraktivním a přitom důstojným způsobem představit našim návštěvníkům přírodní bohatství spojením nejvýznamnějších osobností se vzácnými či významnými druhy rostlin ze sbírek botanické zahrady,“ uvedl ředitel trojské botanické zahrady Bohumil Černý. Dodal, že v uplynulých letech se do projektu zapojili například Václav Havel, Madeleine Albrightová, Miloš Forman a Věra Čáslavská.

Loni byla výstava k vidění na několika místech v Praze a v Mělníku. Letos ji zájemci mohou zhlédnout v Berouně, od 1. září v Brandýse nad Labem a poté v Kladně.

K projektu Kořeny osobností se od roku 2009 připojilo 102 představitelů českého i světového kulturního, sportovního, vědeckého nebo politického života. Letos by se podle tiskové mluvčí botanické zahrady Kláry Hrdé měl zapojit například judista Lukáš Krpálek.

V roce 2019 si svůj strom vysadili například primátor Prahy Zdeněk Hřib, snowboardistka a alpská lyžařka Ester Ledecká a český lezec Adam Ondra.

Mezi jednotlivými výsadbami projektu Kořeny osobností vznikla Stezka osobností. Návštěvníci si ji mohou podle Hrdé projít během návštěvy zahrady. K dispozici mají speciální mapu, která je k jednotlivým exemplářům navede. Podle informací na webu zahrady by v budoucnu měla mít 150 zastavení.

Botanická zahrada v Troji byla založena v roce 1969. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15 000 druhů stromů a květin.

Reklama

Doporučované