Hlavní obsah

Pyramidy postavili mimozemšťané, napsal Musk a vzbudil odpor Egypta

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Elon Musk v pátek obohatil sociální síť Twitter svým příspěvkem, ve kterém označil pyramidy za výtvor mimozemšťanů. To se ovšem nesetkalo s úspěchem u Egypťanů, ti ho nyní pozvali do země, aby se o divech světa něco přiučil.

Článek

Miliardář Elon Musk, o kterém je poslední dobou slyšet hlavně díky jeho společnosti SpaceX, v pátek zveřejnil příspěvek, ve kterém podle všeho podpořil rozšířenou konspirační teorii o původu pyramid. Podle té byli do jejich výstavby zapojeny bytosti žijící mimo planetu Zemi.

„Pyramidy samozřejmě postavili mimozemšťané,“ zní stručný a jednoduchý tweet, který k pondělnímu odpoledni dosáhl na téměř 87 tisíc sdílení.

Muskovo prohlášení ovšem neocenili zejména Egypťané, na sociální síti na něj zareagovala třeba tamní ministryně pro mezinárodní spolupráci Rania Al-Mashatová. Ta Muska a celou jeho společnost pozvala do Egypta, aby o minulosti a stavbě pyramid zjistili víc a aby prozkoumali hrobky jejich stavitelů. Al-Mashatová zároveň zmínila obdiv, se kterým veškerou podnikatelovu práci sleduje.

Na Muskovo prohlášení mimo jiné zareagoval i egyptský archeolog Zahi Hawass. Prostřednictvím videa zveřejněného na sociální síti označil jeho slova za jasnou halucinaci. Hawass totiž sám stojí za objevem hrobek stavitelů pyramid, které podle něj přinesly světu bližší a podstatné informace o původu těchto jehlanovitých staveb.

O den později pak Musk do vlákna původního příspěvku přidal odkaz na článek uveřejněný na BBC History, ve kterém je podle něj shrnuto, jak se tedy pyramidy vlastně stavěly. Podle obsahu daného článku tak od své původní teorie zřejmě upustil.

Reklama

Doporučované