Hlavní obsah

Qatar Airways posilují v evropském vzdušném prostoru

Foto: Wikimedia Commons

Ilustrační foto.

Reklama

Katarská aerolinka Qatar Airways znovu zvyšuje svůj podíl v britsko-španělské letecké společnosti IAG. Firmu to stálo 600 milionů dolarů, ale její podíl vzrostl na 25 procent.

Článek

Letecká společnost z malého emirátu posiluje svoji pozici ve vzdušném prostoru Evropy. Není to poprvé, co nejlepší aerolinka roku 2019 kupuje podíl v International Consolidated Airlines Group (IAG): 9,99 procenta koupila už v roce 2015. V polovině dalšího roku podíl navýšila na patnáct procent, o pár měsíců později pak na celých dvacet. Teď už vlastní čtvrtinu mateřské firmy British Airways. Qatar Airways to stálo 600 milionů dolarů.

Spolu s Emirates a Etihad Airways katarská aerolinka tvoří velkou trojici leteckých společností na Blízkém východě. Má přes dvě stovky strojů, se kterými létá přibližně do 150 destinací po celém světě.

IAG je nadnárodní holdingová britsko-španělská letecká společnost, jež funguje od roku 2011. Byla založena fúzí španělské společnosti Iberia a British Airways. Mezi sesterské společnosti patří také irská Aer Lingus, španělský nízkonákladový Vueling nebo Comair operující v oblacích Jižní Afriky. Kromě toho také vlastní menšinové podíly v hongkongské společnosti Cathay Pacific a v čínské China Southern. Podíl 49 % má i v letecké společnosti Air Italy, tu ale čeká podle investorů likvidace.

Cena akcií IAG raketově vyletěla

Ke schválení aktuální transakce došlo ještě před odchodem do důchodu zakladatele a šéfa holdingu Willieho Walshe. Holding má opustit v březnu a nahradí ho Luis Gallego, jenž řídí od roku 2013 španělskou divizi Iberia.

Podle prohlášení ředitele Qatar Airways Akbara Bákira pro agenturu Reuters katarská aerolinka tímto krokem ukazuje podporu společnosti a její strategie. Dodal, že investice do holdingu jsou úspěšné a díky navýšení podílu posiluje svoji pozici před změnou ve vedení. Důležitou roli pak jistě hraje fakt, že za posledních šest měsíců vzrostla cena akcií o 52 procent. Tržní hodnota IAG tak dosahuje 16,4 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované