Hlavní obsah

„® Big Mac“ k mání. McDonald’s přišel o ochrannou známku svého populárního hamburgeru v EU

McDonald’s prohrál spor o ochrannou známku na populární hamburger.Video: Eva Krchová, Shutterstock.com

 

Reklama

Evropská unie připravila v úterý McDonald’s o výhradní právo k užití obchodní značky Big Mac. Americký nadnárodní řetězec rychlého občerstvení prohrál soudní spor s irskou restaurací Supermac’s. O rozhodnutí Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví informovala agentura Reuters.

Článek

Evropský soud odepřel americké společnosti exkluzivitu na užití ikonického názvu oblíbeného hamburgeru, a to ve prospěch nejen irského potravinářského řetězce Supermac’s, ale i dalších evropských firem.

McDonald‘s tvrdil, že název Supermac‘s je příliš podobný s názvem jejich známého hamburgeru a zablokoval užití názvu Big Mac pod svoji ochrannou známku.

Americká korporace McDonald’s registrovala značku Big Mac v roce 1996 jak v kategorii jídla, tak i v kategorii restaurací, což znamenalo, že ostatní společnosti nemohly nabýt podobného znění.

Supermac‘s se však bránil tím, že je původně pojmenovaný po přezdívce svého zakladatele, kterou Pat McDonagh získal v době svého mládí, kdy hrál v Irsku fotbal.

Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví v úterý odůvodnil své rozhodnutí skutečností, že největší světový fast food řetězec v posledních letech řádně nevyužíval značku Big Mac jakožto název restaurace. Toto rozhodnutí evropského úřadu tudíž umožňuje ostatním evropským společnostem použití tohoto názvu.

Zakladatel Supermac‘s McDonagh uvedl pro irský deník The Irish Times, že rozhodnutí soudu znamená vítěství Davida nad Goliášem a dokazuje, jak důležitá je existence evropských institucí v souvislosti chránit menší byznys před globálními korporacemi.

McDonagh řekl, že rozhodnutí soudu ukončilo „McŠikanu“, tedy skutečnost, kdy si americká firma zaregistrovala více názvů, ale nakonec je nevyužívala.

Reklama

Doporučované