Hlavní obsah

Račte inhalovat konopí! V Brně otevřeli světový unikát, pacientům pomůže od bolesti

Lidé v Brně nyní pod dohledem zdravotnického personálu inhalují konopné látky. Vdechují je pomocí takzvaných vaporizérů. Při léčebném procesu tak nedochází k hoření a uvolňování karcinogenních látek.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně v úterý otevřeli světovou raritu. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny pacientům pomáhá od bolesti inhalace konopí. Jihomoravští lékaři chtějí projekt dál rozvíjet.

Článek

Ještě před třemi lety se konopím v Česku žádný pacient oficiálně neléčil. Začali s tím lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Teď má tamní Centrum pro léčbu bolesti další unikát. Lidé v něm pod dohledem zdravotnického personálu inhalují konopné látky. Vdechují je pomocí takzvaných vaporizérů. Při léčebném procesu nedochází k hoření. Neuvolňují se tak karcinogenní látky.

Vaporizační místnost je podle zástupců nemocnice první ve zdravotnickém zařízení na světě. Doposud se tam osm desítek pacientů léčilo konopím ve formě kapslí. Vaporizér stojí přes dvanáct tisíc korun, brněnské centrum jich má k dispozici šest.

O rozvoj léčby konopím se velkou měrou zasloužil šéf centra Radovan Hřib. Celorepublikově letos předepsal víc než polovinu všech receptů s léčebným konopím. „Pacientovi napíšu recept na konopí, on si ho vyzvedne v lékárně, v domluvený čas přijde k nám do vaporizační místnosti a naučí se inhalovat. Asi do týdne,” popsal lékař.

V Česku oficiálně užívá konopí pro léčbu asi třicet pacientů měsíčně. Tak hovoří statistiky Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Doktoři ho za pět let předepsali jen pět kilogramů. Podle výroční zprávy o stavu ve věcech drog za rok 2016 si vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků zhruba 880 000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace.

Hřib věří, že léčba konopím zažije prudký rozvoj. Stejně jako jiný lék může mít konopí nežádoucí účinky. Hrozí například psychóza, srdeční či jaterní poruchy a stejně jako u jiných léků ho nemusí všichni pacienti dobře snášet.

Reklama

Doporučované