Hlavní obsah

Rada České televize má poslední šanci na získání klíčového pozemku

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Studiu v Ostravě hrozí problémy, padla i dozorčí komise ČT.

Reklama

Rada České televize ve středu znovu projedná nákup klíčového pozemku, na kterém stojí třetina ostravského studia.

Článek

Budova České televize v Ostravě leží z převážné části na vlastních pozemcích, třetina studia ovšem leží na pozemku, který televizi nepatří a současný majitel ho hodlá prodat. Podle zákona má Česká televize k této nemovitosti předkupní právo.

Rada minulý týden o koupi klíčového pozemku jednala a předkupního práva nevyužila. Jedním z argumentů bylo to, že pozemek je za cenu 1,5 milionu předražený. Bez pozemku přitom studio může těžko fungovat. Stojí na něm totiž klíčová infrastruktura.

I tak má ale Rada ČT ještě šanci své stanovisko zvrátit, protože nabídka protistrany o koupi platí do tohoto čtvrtka. Rada proto znovu celou věc projedná ve středu, kdy definitivně rozhodne, zda-li využije předkupní právo a pozemek získá.

Pokud by znovu odmítla důležitý pozemek koupit, mohlo by to České televizi způsobit celou řadu problémů. Podle pirátského poslance Tomáše Martínka by Česká televize platila mimo jiné mnohem vyšší nájem.

„Budoucí majitel se již vyjádřil, že za nájem bude požadovat 360 tisíc korun ročně, což je zhruba trojnásobek stávajícího nájmu a pouze zhruba čtvrtina nyní požadované ceny koupě v rámci předkupního práva,“ napsal Martínek na Facebooku. „Během jednání Rady minulý týden padlo, že případný spor o nepřiměřené nájemné mezi Českou televizí a novým majitelem by pak nejspíš musel řešit soud,“ doplnil.

Podle předsedy Rady ČT Reného Kühna je problém v tom, že se radní o problému s pozemkem dozvěděli až v minulých měsících, protože dříve o něm majitel nechtěl jednat.

Na jednání v minulém týdnu ale kromě odmítnutí koupi pozemku padlo i odvolání dozorčí komise. Komise je přitom poradním orgánem Rady právě pro ekonomické a právní otázky.

„Jsem z celé situace roztrpčený. Nemám nic proti jinému názoru kolegů. Mám ale dojem, že šlo o to prostě najít nějaký důvod pro naprosto nepřipravené odvolání dozorčí komise, které navíc ve skutečnosti viselo ve vzduchu několik měsíců,“ uvedl pro Hospodářské noviny Kühn.

Odvolání dozorčí komise navrhla radní Hana Lipovská, která je jednou z odpůrkyň nákupu pozemku. Lipovská na jednání tvrdila, že cena 1,5 milionu za pozemek je nevýhodná, a stěžovala si, že komise nepracuje dobře. Radní Lipovská byla do Rady zvolena poslanci letos v létě a patří ke skupině nových členů, kteří mají problém se současným vedením televize a jejím hospodařením.

Podle radního Zdeňka Šarapatky je koupě pozemku jenom zástupným problémem a Lipovská spolu s dalšími radními se snaží provést ve vedení televize čistku.

Děním v Radě České televize se budou ve čtvrtek také zabývat poslanci volebního výboru Sněmovny. Zástupci Rady by měli poslancům podat informace o aktuálním dění. Poslanci budou řešit také to, zda Rada neporušila zákon, když bez řádného odůvodnění odvolala dozorčí komisi.

Reklama

Doporučované