Hlavní obsah

Rada pro klienty Bohemia Energy. Nepanikařte. A připravte si i 2,5krát víc peněz

Hrozí další pády? Nechtěl bych vytvářet paniku. I někteří alternativní operátoři nakupovali konzervativně,“ říká Michal Macenauer z EGÚ Brno.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bohemia Energy padla. Co mají její klienti teď dělat? Kolik budou platit a hrozí další podobné krachy? Na tyto otázky odpovídal energetický analytik Michal Macenauer z EGÚ Brno.

Článek

„Zachovejte klid, nepanikařte.“ Vzkaz pro zákazníky zkrachovalé Bohemia Energy je jasný. Podle energetického experta Michala Macenauera se žádnými rychlými kroky z této situace nedostanou. Musí se však připravit na výrazně vyšší ceny.

„Vzhledem k tomu, jaká je cenotvorba elektřiny, očekávám, že u elektřiny bude po tu přechodnou dobu platit zhruba dvou a půl násobek toho, coby platili obvykle. U plynu, kde je složka komodity, toho zemního plynu, trošku vyšší, by to byl dvou a půl násobek až trojnásobek,“ dodává s tím, že odchodem k jinému operátorovi si klienti Bohemia Energy příliš nepomohou.

Pojďme se podívat na dopady pádu Bohemia Energy čistě prakticky. Co teď mají její klienti vlastně dělat?

V prvé řadě bych doporučoval, aby zachovali klidnou hlavu a nepanikařili, protože tím nic nezískají. Mimochodem musím říct, že jsem jedním z klientů Bohemia Energy, takže mě se to týká také a jsem v tom osobně zainteresovaný. V podstatě se teď žádnými rychlými kroky z této situace nedostanou. Měli by počkat, až je osloví dodavatel poslední instance s nabídkami. To je asi ta nejlepší strategie, kterou teď mohu doporučit.

Dá se odhadnout, za jakou cenu budou přecházet k dodavateli poslední instance?

Udělal jsem si analýzu trhu. Pokud by to bylo tak, že dodavatelé poslední instance budou nuceni nakupovat elektřinu a plyn spíš na krátkodobějších trzích, tak vzhledem k tomu, jaká je cenotvorba elektřiny, očekávám, že u elektřiny bude po tu přechodnou dobu platit zhruba dvou a půl násobek toho, co by platili obvykle. U plynu, kde je složka té komodity, toho zemního plynu trošku vyšší, tak tam by to byl dvou a půl násobek až trojnásobek.

Budou mít šanci si okamžitě najít jiného dodavatele? S výhodnější cenou?

U dodavatele poslední instance, co se týče elektřiny, můžete setrvat půl roku. Domnívám se, že odchodem k jinému dodavateli nebo i k dodavateli poslední instance, ale už za běžných smluvních podmínek, se na extra lepší ceny nedostanou. Navíc to bude trošku zdlouhavější proces, protože se to týká velkého počtu zákazníků. Počítám, že to bude všechno řešeno v horizontu čtrnácti dnů až čtyř týdnů.

Jak moc je současná situace pro dodavatele stresující – přeci jen mají určité plány a najednou se musí postarat o stovky tisíc klientů BE, se kterými nepočítali…

Je to obrovské vypětí, obrovský stres, centrály obchodníků jsou zahlcené. Je jakýsi pořadník. Víc se k tomu asi nedá říct. Je to mimořádná situace. Zatím se to týká určitého množství zákazníků, může to být i větší počet. Nedomnívám se ale, že by se s tím energetika nevypořádala.

Měli podle vás dodavatelé dopředu informace, že se mají na tuto situaci připravit?

Tržní signály jsou tu už delší dobu. Řekněme týdny, některé první vlaštovky, že se něco škaredého děje, možná i měsíce. Nicméně na tuto situaci se nebylo možno připravit jinak, než jak je to dnes. I kdyby měli nějaké informace přímo od zdroje, nemyslím si, že by se mohli zachovat jinak.

Mluvil jste o signálech na trhu, oficiálně žádné informace nešly?

Energetika je deregulovaná a obchod s elektřinou není řízen státem. Žádné oficiální informace by tedy ani neměl kdo předávat.

Jak moc se situace dotkne stávajících klientů dodavatelů poslední instance? Předpokládám minimálně v tom, že na ně jejich dodavatel nějakou dobu nebude mít čas…

Je to přesně tak. Samozřejmě, do určité míry se to dotkne všech. Jenom chci upozornit, že ti lidé, kteří teď skončili u dodavatelů poslední instance, budou okamžitě platit více, ale ten trend dostihne i ty stávající odběratele od velkých dodavatelů. Vše je jenom otázka času.

Lidé, kteří tak trochu spekulovali na nižší ceny a nižší marže u alternativních dodavatelů, na tom dlouhodobě měli nějaký profit. Bylo to ale samozřejmě jisté riziko, a to se teď obrátilo v jejich neprospěch.

Uvidíme další podobné pády? Mají se zákazníci alternativních dodavatelů teď bát?

To je mimořádně složitá otázka. Je to asi 1,4 milionu odběrných míst z celkových 6,2 milionu a každý z nich má nějakou obchodní strategii. I někteří alternativní dodavatelé ale nakupovali velmi konzervativně. Nedá se to takto paušalizovat. Nechtěl bych vytvářet paniku, doufejme, že to nebude následováno dalším podobným vývojem, který jsme viděli u Bohemia Energy.

Reklama

Doporučované