Hlavní obsah

Řada zemí aplikuje třetí dávky vakcín, WHO požaduje odložení do konce roku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V Česku se třetí dávky vakcíny začnou podávat od 20. září. Ilustrační fotografie.

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu opětovně vyzvala, aby státy počkaly s podáváním posilujících dávek vakcíny proti covidu-19. Řada zemí ale takzvané třetí dávky již aplikuje, další, včetně Česka, se k tomu chystají.

Článek

Bohaté země, které mají velké zásoby vakcín proti koronaviru, by se měly do konce roku zdržet nabízení třetích dávek a poskytnout tyto dávky chudším zemím, uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dosud přitom vyzýval k odložení posilujících dávek vakcín pouze do konce září.

„Nechceme v tuto chvíli sledovat všeobecné používání vakcín k přeočkování zdravých, plně očkovaných lidí,“ řekl. „Nebudu mlčet, když si firmy a země, které kontrolují dodávky vakcín, myslí, že chudí se mají spokojit se zbytky,“ prohlásil šéf WHO.

Řada zemí však s aplikací takzvaných třetích dávek vakcíny již začala. Například Izrael a Turecko zájemce očkují již od začátku července, další země se přidaly v průběhu letních měsíců.

Některé země ale očkují třetí dávkou pouze nejvíce ohrožené skupiny, například ve Spojených státech ji zatím nabízejí pouze lidem se zhoršenou imunitou, zejména po transplantaci. Podle dat z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí dosud zdravotníci aplikovali 1,56 milionu dávek.

Výjimkou není ani Česko. Ve Fakultní nemocnici v pražském Motole obdrželo třetí dávku několik vysoce rizikových transplantovaných pacientů. Přestože měli ukončené očkování, nevytvořilo se u nich dostatečné množství protilátek.

Pro širší veřejnost bude třetí dávka přístupná od 20. září, kdy se budou moci očkovat zájemci, kteří mají nejméně osm měsíců od ukončení očkovacího schématu. Na posilující dávky se budou používat mRNA vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna a dostanou je i ti, kteří byli dříve očkováni vektorovou vakcínou AstraZeneca nebo jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson. Ministerstvo zdravotnictví ji doporučuje zejména lidem, kterým hrozí při nákaze vyšší riziko, tedy starším 60 let a chronicky nemocným.

Nebudu mlčet, když si firmy a země, které kontrolují dodávky vakcín, myslí, že chudí se mají spokojit se zbytky.
Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Rizikové skupiny obyvatel začali začátkem září očkovat také v Německu, Rakousku a Francii. Další státy podobný krok zvažují, mezi nimi například Velká Británie nebo Dánsko.

Turecko a Uruguay přeočkovávají lidi s čínskou vakcínou

Turecko navíc v půlce srpna začalo nabízet i čtvrtou dávku vakcíny. Mohou ji dostat lidé, kteří již předtím obdrželi dvě dávky vakcíny od čínské společnosti Sinovac a jako třetí dávku látku od firem Pfizer/BioNTech. Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca přitom uvedl, že z medicínského hlediska není čtvrtá dávka potřeba, důvodem k ní je to, že EU a Spojené státy neuznávají očkovací látku od čínského výrobce.

Podobně jako Turecko přeočkovává lidi, kteří dříve obdrželi látku od společnosti Sinovac, i Uruguay. Jako posilující dávku nabízí vakcínu od společností Pfizer/BioNTech. Dostat ji mohou všichni, kterým uplynulo 90 dní od podání druhé dávky čínské vakcíny. Cílem je podle uruguayské vlády zvýšit imunitu obyvatel vůči nakažlivějším variantám, jako je například delta. Stejný krok podnikla také Dominikánská republika nebo Spojené arabské emiráty.

Názory na třetí dávku se liší

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus opakovaně apeluje na země, které mají dostatek vakcín, aby se o ně podělily s chudšími státy. Stejně se vyjadřuje i regionální šéfka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová. Naposledy ve čtvrtek v reakci na snížení dodávek prostřednictvím programu COVAX uvedla: „Kdyby společnosti a jednotlivé státy upřednostnily spravedlivé přerozdělení vakcín, pandemie by byla rychle za námi.“

K posilujícím dávkám vakcíny se nedávno vyjádřil i Hans Kluge, regionální šéf WHO pro Evropu. Podle něj má třetí dávka pomoci rizikovým skupinám. „Třetí dávka vakcíny není luxusní posilovač imunity, který je odepřen někomu, kdo stále čeká na první dávku. Je to v zásadě způsob, jak zajistit bezpečí nejvíce zranitelným,“ řekl.

Data ukazují, že očkování mezi kontinenty je nerovnoměrné. V Africe například obdrželo obě dávky vakcíny pouze lehce přes tři procenta obyvatel, v celé Evropě je naopak naočkovaná téměř polovina populace.

Reklama

Doporučované