Hlavní obsah

Očkovat děti proti covidu? Rodiče zůstávají k očkování obezřetní

Foto: Profimedia.cz

Od léta by se mohly proti covidu-19 očkovat i děti nad 12 let. Jak velký bude zájem, ale není jisté.

Reklama

Hranice pro očkování proti covidu-19 se už brzy posune k dětem od 12 let, následovat mohou ještě mladší. Rodiče, které Seznam Zprávy oslovily, ale zůstávají zdrženliví. Chybí jim data a mají otázky, na které nedostávají odpovědi.

Článek

Okolo dětského hřiště v pražské Krči prochází dědeček Petr, za kterým vesele poskakuje vnuk Eda. Zatímco dědeček očkování proti covidu-19 už absolvoval, pro Edu se nejspíš otevře za několik měsíců. Děti od 12 let se v Česku mohou začít očkovat v létě, postupně se může dostávat i na mladší.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

„Je třeba, aby to posoudili odborníci. Když to dětem doporučí, neměl bych s tím problém. Sám jsem očkovaný a beru to jako očkování, které je jako každé jiné. A hlavně je to lepší než covid prodělat,“ vyjmenovává senior důvody, proč by podle něj měl vakcínu dostat i jeho vnuk a ostatní děti.

Testování vakcín proti covidu-19 se od začátku primárně soustředilo na dospělé. Děti z hlediska průběhu choroby nepatří mezi rizikové skupiny. Ani jim se však komplikace spojené s covidem nevyhýbají. Známý je například vzácný, ale závažný syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi (PIMS-TS), který vede k zánětu cév a může vyústit v multiorgánové selhání.

Vzácný syndrom zmiňuje jako jeden z důvodů, pro který by se přiklonila k vakcinaci své dcerky, i maminka Tereza. Společně si slunečné dopoledne užívají na hřišti. Podle Terezy jsou ale zatím data k očkování dětí spíš nedostatečná.

„U dospělých jsem naprosto pro očkování, okamžitě a ihned. Ale pro děti bych to nechala až po pár letech. Až budeme víc vědět. Dlouhodobé účinky teď nelze odhadnout, je to nové. Dceři jsou dva roky, má ještě dost času, jinak všechna očkování má, rozhodně nepodléháme nějakým bludům o autismu. Ale u tohoto bych měla opatrnější přístup,“ vysvětluje, zatímco si dcerka hraje na pískovišti.

„Spíš čekáme, jaké informace budou dál a jak na to děti budou reagovat. Covid samotný snášely dobře. Naše babičky i dědečkové jsou všichni naočkovaní, abychom kolem malé udělali takovou bezpečnou bublinu, protože ten postcovidový syndrom u malých dětí je sice vzácný, ale stejně si říkáte – co když to naše bude jedno z tisíce, které bude mít problém?“ dodává.

Děti od 12 let mohou být od léta očkovány látkou od Pfizer/BioNtech, která dostala razítko i od Evropské lékové agentury (EMA). Už v březnu výrobci zveřejnili studii na 2260 dětech mezi 12 až 15 lety, závažné vedlejší účinky nezaznamenali. Pro řadu rodičů, které Seznam Zprávy oslovily v centru Prahy a okolí, jsou ale důkazy stále nepřesvědčivé. Často sami očkovaní jsou a s vakcinací jako takovou nemají problém. Na některé otázky jim však chybí odpovědi a data. Zajímá je zejména, zda se některé vedlejší účinky nemohou u dětí projevit až po několika letech a jak to bude s přeočkováním.

Radši já než dítě

Lidé čekající na vakcínu se v úterý dopoledne sešli i před centrem v Thomayerově nemocnici. Také mezi nimi jsou rodiče, kteří by s očkováním svých dětí ještě pár let počkali.

„Oni to sice teď posouvají od 12 let, ale ani ty dvanáctileté bych očkovat nenechala. Moc se toho ještě neví ani u dospělých, natož u dětí. Studie sice jsou, ale nevíme, jak to bude. Není podle mě dost prozkoumané, co to s dětským organismem udělá,“ vysvětluje svou zdrženlivost Šárka. Sama očkování podstoupila, věkovou hranici by nechala na 16 letech.

Anketa

Jste pro očkování dětí? Máte dost informací?
Ano
17,3 %
Ne
82,7 %
Celkem hlasovalo 4724 čtenářů.

„Mám osmileté dítě a kdyby se teď otevřela kategorie od osmi, tak bych ji na očkování určitě nedala. Spíš bych počkala, až bude u dětí víc dat. Sama jsem zaregistrovaná, ale když to řeknu nadsázkou, tak radši obětuju sebe než svoje děti,“ dodává opodál sedící Lucie.

Motivem, který rodiče zmiňují, je i to, že se covid-19 na dětské populaci neprojevuje příliš závažnými příznaky. Pro Lindu, matku tří dětí ve věku od sedmi do třinácti let, proto není důvod děti očkovat. „Já bych určitě své děti očkovat nedala. Dětem se ta choroba nijak zvlášť neprojevuje, většinou to ani nemají, při testování ve škole to neměl nikdo. Takže do nich nechci nechat nic píchat, když nevidím žádné nebezpečí. Kdyby to byla nemoc, na kterou by děti umíraly, tak by člověk přemýšlel jinak, ale takhle? Ani sama bych se nenechala,“ říká. Dodává však, že očkování seniorů podle ní smysl má.

Odborníci nicméně k očkování dětí a mladistvých vyzývají. Je podle nich důležité nejen z důvodu jejich vlastní ochrany a obrany před post-covidovými potížemi, ale i pro zajištění kolektivní imunity. Jedním ze zmiňovaných rizik je podle virologů a genetiků například i to, že se virus začne šířit právě v neproočkovaných skupinách a bude v nich také mutovat. „Hrozí i nebezpečí, že se tam vyvine mutace, která bude pro děti škodlivá. Obecně řečeno, pokud se viru chceme zbavit, musíme ho potlačit na nejmenší možnou míru, tak aby neměl prostor vyrábět mutace a zkoušet různé věci. Proto bychom neměli vynechat žádnou skupinu“ popsal pro Seznam Zprávy Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

Pro některé rodiče je právě mutování viru jedním z důvodů, proč by v budoucnu mohli změnit názor. „Naši kluci jsou jinak očkovaní na všechno a my s manželem se proti covidu-19 očkovat necháme. Kdyby se do budoucna prokázalo, že je nějaká mutace, která je pro děti nebezpečná, a to očkování pomůže, tak bychom do toho šli,“ přiznává Anna, maminka dvou kluků v centru Prahy.

Dáme na radu doktorky

Jak velký bude nakonec zájem o vakcíny pro děti, zatím není jasné. Dosavadní data však ukazují, že s klesajícím věkem opadá mezi Čechy i zájem o očkování. Zaměřit pozornost na ně proto bude klíčové. Významnou roli přitom mohou mít i praktičtí lékaři, kterým lidé ohledně zdravotních otázek obvykle věří nejvíce. To potvrzuje i maminka Veronika, která ze školy nedaleko Tylova náměstí doprovází 9letou dceru a 12letého syna. „Syn má zdravotní potíže, takže tam bych řešila dilema, protože to není ještě tak prozkoumané. A kdyby se to otevřelo pro dceru, asi bych počkala, co nám řekne paní pediatrička, ta je starší a zkušená a mám k ní důvěru,“ dodává.

Z okolních škol se pomalu začínají trousit školáci. V lavicích se letos příliš neohřáli, vrátili se do nich teprve nedávno a brzy je znovu opustí, tentokrát na letní prázdniny. Zatím si museli zvyknout na pravidelné testování, jak zmiňují, očkování by se spíš nebránili.

„S rodiči jsme se o tom ještě nebavili, ale já bych do očkování šla,“ říká 14letá Eliška, která stojí v hloučku kamarádů před školou v Londýnské ulici. Kamarádka Laura vedle ní přikyvuje. Stejně odpovídají i spolužáci z nedaleké Střední školy obchodní. „Vzhledem k tomu, že bude léto. Chci někam odjet a očkování bývá jako povinnost, tak bych do toho šel,“ říká 16letý Tomáš. Pro jeho věkovou skupinu by se mělo očkování otevřít už tento týden.

Mladiství se podle vlastních slov o očkování dozvídají hlavně ze zpráv a z debat na sociálních sítích. Že by jim nějaká témata vysvětloval stát, si nevšimli. Seznam Zprávy během jednoho dne oslovily přibližně 20 respondentů – zejména rodičů, jejichž děti by se v následujících měsících či v průběhu příštího roku mohly očkovat. Pouze dvě maminky rozhodně odpověděly, že by dětem vakcínu nechaly aplikovat, stačilo by jim schválení Evropské lékové agentury. U ostatních převažovala spíše opatrnost, lidé zmiňovali chybějící informace a nedostatečná data v rámci nižších věkových skupin.

Reklama

Doporučované