Hlavní obsah

Raději skončíme, než bychom evidovali. Vzpurná kavárna čeká na výsledek kontroly

Paralelní Polis stále bojkotuje EET. Podívejte se proč.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Neznámějším případem bojkotování EET je Paralelní Polis v Holešovicích, která propaguje myšlenky nezávislé společnosti.

Článek

Kavárna Paralelní Polis dál pokračuje ve svém odporu proti EET. K evidenci tržeb se nepřipojila ani po návštěvě kontrolorů z finančního úřadu.

„EET jsme nezavedli a nehodláme zavést v této ani žádné jiné vlně,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv Martin Šíp, koordinátor Paralelní Polis.

Projekt Paralelní Polis, jehož součástí je i kavárna, kde se platí virtuální měnou bitcoin, se snaží propagovat myšlenku nezávislé a decentralizované společnosti.

„EET je v naprostém rozporu s konceptem Paralelní Polis, toho, za čím stojíme,“ dodal Martin Šíp s tím, že spíše bude zrušen status kavárny, než že by zde elektronickou evidenci zavedli.

Kontrola do bitcoinové kavárny v Paralelní Polis přišla koncem ledna. Objednala si kávu a následně předložila průkazy a sepsala protokol. Zatím není jasné, zda a jaký trest za bojkotování EET vyměří.

Generální ředitel finančního úřadu Martin Janeček říká, že postoj Paralelní Polis bere jako mediální projekt, ale z jeho vyjádření je vidět, že jeho náhled - nejen na projekt EET - je odlišný.

„Tvářit se, že s něčím nesouhlasím, tak to nebudu dodržovat, kde to může skončit? Že se někdo rozhodne, že jezdit vpravo je nic moc? Kde to má hranice?“ řekl ve studiu Seznam Zpráv, kde se tento týden hovořilo o aktuálním dalším rozšíření EET.

Obecně ze zákona o evidenci tržeb hrozí podnikatelům, kteří tržby neevidují, pokuty až do 500 tisíc korun. Případně můžou úřednicí přistoupit až k pozastavení výkonu činnosti či uzavření provozovny.

Podívejte se na celý rozhovor s Martinem Janečkem, který probíhal během spouštění druhé vlny elektronické evidence tržeb: 

Hlavní vlna EET odstartovala. Podívejte se na speciální studio Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované