Hlavní obsah

Rádia přestávají hrát Michaela Jacksona. Ze staré série ho vymazali i Simpsonovi

Film Leaving Neverland rozvířil debatu. Michaela Jacksona přestávají hrát některé rozhlasové stanice.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Písně Michaela Jacksona mažou z repertoáru rádiové stanice po celém světě. Stažena z distribuce byla i epizoda seriálu Simpsonovi, ve které zazněl hlas krále popu. To vše kvůli zveřejnění dokumentárního filmu Leaving Neverland (Odcházení z Neverlandu), ve kterém byl Jackson nařčen ze sexuálního zneužívání dětí.

Článek

„Ve světle toho, co se nyní děje, Smooth FM nyní nebude hrát žádné skladby od Michaela Jacksona,“ oznámil médiím programový ředitel australské skupiny Nova Entertainment Paul Jackson. Pod tu spadá stanice Smooth FM, jedna z nejposlouchanějších v Austrálii.

„BBC nezakazuje hrát žádné umělce. U každého vážíme to, jaká je momentálně poptávka. Snažíme se na našich stanicích soustředit na nové umělce. Do toho Michael Jackson nezapadá,” padlo v prohlášení britské BBC, která také přestala vysílat skladby „krále popu“.

Fanoušci Michela Jacksona si jej z některých rádií neposlechnou také v Nizozemsku (stanice NH Nieuws), Kanadě (stanice CKOI, Rythme, The Beat) nebo na Novém Zélandu, kde jeho hudbu do éteru přestaly pouštět největší vysílací společnosti jako RNZ, MediaWorks nebo NZME.

Nejsou to však pouze rádiové stanice, kdo se od krále popu distancuje. Producenti populárního animovaného seriálu Simpsonovi se rozhodli z distribuce stáhnout díl z roku 1991, ve kterém jedné z postav Michael Jackson propůjčil svůj hlas.

„Byla to epizoda, které jsme si cenili. S kolegy jsme měli ale jasno. Jsem sice proti pálení knih, tahle je ale naše a můžeme si dovolit z ní vymazat jednu kapitolu,“ řekl pro Wall Street Journal producent seriálu o rodině z města Springfield James L. Brooks. Vše rozvířil dokument Leaving Neverland.

Film pojednává o příběhu dvou mužů, Wadea Robsona a Jimmyho Safechucka. Ti v něm přicházejí se silnými a velmi konkrétními tvrzeními o tom, čeho se na nich v jejich dětství na svém sídle Neverland v Kalifornii Jackson, který zemřel v roce 2009, dopustil.

Údajně je měl seznamovat se sexuálními praktikami, zneužívat je a manipulovat s nimi a jejich rodinami, aby v případě prozrazení postupovali tak, aby z událostí z Neverlandu nic nevyšlo na povrch.

Zpěvák byl pro podezření ze sexuálního zneužívání vyšetřován i americkou FBI, v letech 1993 až 1994 a 2004 až 2005. Byl však shledán nevinným, i za pomoci svědectví Safechucka a Robsona, kteří se na rozdíl od svých výpovědí v Leaving Neverland za Jacksona ve slyšeních pod přísahou postavili.

Film britského režiséra Dana Reeda v produkci HBO měl premiéru na konci ledna na festivalu Sundance, stanice jej zveřejnila 3. března. Už po premiéře zvedl velkou vlnu ohlasů a rozdělil společnost na ty, kteří obviněním věří, a ty, kteří za populárním Jacksonem stojí.

Iniciativa Michael Jackson Innocent zorganizovala kampaň, v rámci které na reklamní prostory na londýnských autobusech umístila bannery orodující za Jacksonovu nevinu.

Správci pozůstalosti krále popu HBO žalují za porušení smlouvy z počátku 90. let. Tu stanice podepsala s organizátory Jacksonových koncertů a jejím předmětem bylo, že HBO nebude zpěváka nikdy kompromitovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované