Hlavní obsah

Radikální islámské skupiny se dostaly ke zbraním ze Západu. Daly jim je Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie

Saudská Arábie a její koaliční partner Spojené arabské emiráty předaly skupinám napojeným na Al-Káidu nebo Islámský stát zbraně vyrobené v USA.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Radikálním skupinám, které bojují v Jemenu a Íránu, se dostaly do rukou americké zbraně. Podle americké televizní stanice CNN jim je daly k dispozici Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Pentagon případy začal vyšetřovat, protože postoupení zbraní by bylo porušením obchodních dohod.

Článek

Islámští radikálové, z nichž jsou někteří napojení na teroristické skupiny Al-Káida nebo Islámský stát, mají podle CNN výzbroj vyrobenou v USA od pušek po obrněná vozidla. Právně závazné dohody předpokládají, že k postoupení takových zbraní je zapotřebí souhlas USA.

CNN zjistila, že tyto zbraně mají i šíitští rebelové, kteří od roku 2014 bojují proti jemenské vládě. Na její straně stojí od roku 2015 koalice vedená Saúdskou Arábií. Šíity podporuje Írán a potvrdí-li se zpráva CNN, pak získali Íránci možnost podrobně se seznámit s americkou vojenskou technologií, což může ohrozit americké síly působící v regionu.

Dodávky zbraní do Jemenu konflikt zostřují

„Armáda Spojených arabských emirátů dostává od západních států a jiných zemí dodávky zbraní v miliardové výši, které obratem posílá milicím do Jemenu, které prokazatelně páchají válečné zločiny,“ uvedl zbrojní expert AI Mathias John. Se zjištěním přišla organizace Amnesty International.

SAE dodávkami moderních zbraní do Jemenu „konflikt dál zostřují“. Ozbrojeným skupinám ve válkou sužované zemi poskytují podle zprávy emiráty mimo jiné pancéřové vozy, odpalovače raket, pušky, pistole a kulomety, které nakupují v západních zemích včetně Česka. Jemen přitom sužuje nejhorší humanitární krize současnosti, země je na pokraji hladomoru.

Amnesty ve zprávě vyzvala všechny státy světa, aby přestaly do válkou sužovaného Jemenu zbraně dodávat. Podle ní Dánsko, Finsko, Nizozemsko a Norsko před časem oznámily, že zbraně přestanou do Spojených arabských emirátů vyvážet.

Obrněné vozy z USA v rukou rebelů

Televize CNN našla ve městě Táizz na jihozápadě Jemenu obchodníka, který tvrdil, že může americké zbraně nabídnout. Řekl, že jsou velmi „drahé a žádané“. Podle CNN se některé dostaly ke skupině Al-Káida na Arabském poloostrově, jejíž lidé působili v oblasti Táizzu. Její členové se projížděli městem v amerických obrněných autech. V současnosti tato sunnitská skupina bojuje spolu s dalšími milicemi v koalici vytvořené Saúdskou Arábií proti šíitům.

Americké pancéřované vozy MRAP má podle CNN k dispozici radikální salafistická skupina působící v přístavu Hudajdá. Tato auta firmy Navistar nakoupily v roce 2014 Spojené arabské emiráty, které je zařadily do výzbroje své armády. Ta je poskytla spojeneckým oddílům bojujícím v Jemenu. Zdroj z emirátů citovaný CNN popřel, že by SAE tímto transferem porušily jakoukoli dohodu. Auta prý mají k dispozici brigády, které jsou součástí jemenských sil. Pentagon ale uvedl, že USA nepovolily Saúdské Arábii ani Spojeným arabským emirátům předat svou výzbroj jakékoli straně v Jemenu.

Vozy MRAP americké vojáky na zahraničních misích chrání před bombami a minami. „Je důležité, aby nepřítel nezískal informace o slabinách vozů MRAP," uvedla CNN. Televize jemenských šíitů předloni vysílala záběry s vůdcem povstaleckých Húsíů sedícím v Saná za volantem jednoho z vozů MRAP, zatímco příznivci povstalců provolávali smrt Americe.

Reklama

Doporučované