Hlavní obsah

Rádio Ponava nabízí nekomerční hudbu, sídlí v pokroví brněnské kavárny

Ilustrační foto.

Reklama

Na zvídavé a soustředěné posluchače cílí Rádio Ponava, které vzniklo při stejnojmenné kulturní kavárně v Brně. Nabízí pořady věnované různým žánrům soudobé hudby, alternativě, improvizaci, jazzu i swingu.

Článek

Vybudování studia v podkroví kavárny a spuštění webu umožnila dotace zhruba 1,1 milionu korun z takzvaných norských fondů. Pořady lze poslouchat na webu www.ponava.radio nebo v mobilní aplikaci, výhledově také na různých podcastových platformách.

Název kavárny i rádia souvisí s potokem Ponávka, který protéká Brnem, většinou pod zemí, v hluboko položených štolách. „Chtěli bychom zpřístupňovat tajemné hlubiny současné hudby a pomoci lidem poznávat hudbu do hloubky,“ řekl dnes novinářům Vít Kalvoda, který z kavárny v parku Lužánky vytvořil živé kulturní centrum.

Na webu je k poslechu několik desítek hodin pořadů a hudby, další postupně přibývají. „Rádio Ponava mě zaujalo jako komunitní projekt, je tady větší volnost než ve velkém korporátním médiu,“ uvedl publicista Boris Klepal, jinak šéfredaktor hudební revue Opus musicum. Ve svém pořadu se chce věnovat nejen hudbě, ale také akustické ekologii, sound artu a celkově zvukovému prostředí současného světa. „Žijeme vlastně v hrozném kraválu, chci upozorňovat na ty lepší zvuky v něm,“ uvedl Klepal.

V zakládajícím týmu je třeba také hudebník Martin Kyšperský, promotér Jarmil Škop či dokumentaristka Tereza Reková. Hudebník a skladatel Tomáš Vtípil dnes přímo u kavárny vytváří skladbu Stříhání pásek. Na vícestopý magnetofon zachycuje zvuky okolí, ale také příspěvky hudebních osobností, nakonec pásku rozstříhá a znovu slepí.

Dotace z norských fondů pomohla s vybavením studia a dalšími počátečními náklady. Financování je zajištěné na dva roky. Provozovatelé budou hledat i další grantové a dotační zdroje, výhledově plánují s příjmy od komunity posluchačů.

Rádio Ponava nevysílá kontinuálně v éteru jako krátkovlnné stanice, nejde ani o běžné internetové rádio. Posluchači mohou na webu a v aplikaci buď poslouchat naposledy doplněné záznamy, anebo vybírat pořady a jejich epizody. „Náš tým hudebních publicistů či samotných hudebníků bude pro Rádio Ponava vytvářet kurátorovanou on-line sbírku hodnotné hudby,“ uvedl Kalvoda.

Reklama

Související témata:

Doporučované