Hlavní obsah

Radioaktivní prázdniny. Školu v Ohiu museli zavřít kvůli detekci uranu a neptunia

V americkém Ohiu zavřeli školu kvůli radioaktivním látkám ve vzduchu.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Základní školu v Ohiu museli zavřít kvůli přítomnosti radioaktivních látek ve vzduchu. Poblíž školského zařízení stojí bývalá jaderná elektrárna.

Článek

Škola Zahn's Corner (middle school, druhý stupeň základní školy) ve městě Piketon na jihu Ohia bude až do konce školního roku zavřená. Oblastní měřič látek ve vzduchu totiž na škole odhalil uran a neptunium. Více než 300 žáků a 25 zaměstnanců školy tak musí školu na čas opustit. Informoval o tom web britské televize BBC.

„Není to žádná dětská hra, vypořádat se s takovým problémem,“ sdělil tamní televizi WLWT superintendant Todd Burkitt. Škola v Ohiu zůstane zavřená do té doby, než se zjistí přesný zdroj a objem radioaktivních látek, síla kontaminace a potenciální důsledky na veřejné zdraví a životní prostředí.

Poblíž školského zařízení stojí bývalá jaderná elektrárna, která se podílela na americkém jaderném programu za studené války. Elektrárna, která byla v provozu od roku 1954, ukončila svou činnost v roce 2001.

„Po konci studené války se pozastavila výroba zbraní na bázi uranu a výrobní zařízení bylo uvolněno pro soukromý sektor,“ píše se o elektrárně na webu amerického ministerstva energetiky. „V roce 2001 byly na místě veškeré operace zastaveny.“ V současnosti se odborníci snaží místo dekontaminovat.

Podle ohioské radní Jennifer Chandlerové lékaři v oblasti za posledních pět let diagnostikovali rakovinu pěti dětem. Tři z nich zemřely. Informovala o tom americká CNN.

„Co to způsobuje?“ řekla Chandlerová pro CNN. „Je to genetická rakovina? Má rakovina spojitost s životním prostředím?“ „Tohle není žádná hra. Jde tu o lidské životy,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované