Hlavní obsah

Radní chtějí rozkopat pražské ulice. Musí přesunout sítě, aby šly vysázet stromy ochlazující okolí

Radní chtějí rozkopat pražské ulice kvůli výsadbě stromů.Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stromy dovedou ochladit své okolí ve městě i o deset stupňů. Jejich kořenům ale často překážejí inženýrské sítě.

Článek

Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (Strana zelených) představila plán, který by se měla vypořádat s klimatickými změnami. Extrémnímu horku chce město čelit výsadbou stromů a instalací vodních prvků.

Adaptační strategii schválila rada minulý měsíc. „Město by mělo brát vážně doporučení, které jsme dostali od odborníků. Potřebujeme v ulicích více stromů, více vodních prvků a lépe hospodařit s dešťovou vodou. Výsadba stromů v Praze je komplikovaná, protože tu máme hodně sítí v podzemí, které jsou neslučitelné s kořeny stromů,“ vysvětlila Kolínská.

V ulicích osázených stromy bývá teplota nižší až o deset stupňů Celsia. Inženýrské sítě se proto budou přesouvat. Přeložky sítí však často stojí i několik desítek milionů korun. Samotné stromy ale také nejsou levné. „Když jsme si z pozice Prahy 7 dělali projekty, tak jeden strom se vším všudy, včetně projektu, vycházel skoro na půl milionu,“ řekl zastupitel Ondřej Mirovský (Strana zelených).

V plánu je také instalace mlžítek rozprašujících vodní mlhu a pítek, u kterých by se lidé mohli osvěžit. Hospodařit se má i s dešťovou vodou, aby nestékala do kanalizace, ale přirozeně se vsakovala do půdy.

Horka zasahují zejména centra měst, kde se vytváří takzvané tepelné ostrovy. „Je zřejmé, že stejně ohrožená mohou být za pár let i sídliště, která dosud těží z toho, že je tam rozvolněný prostor a dostatek zeleně,“ předpovídá ekoložka a zastupitelka Prahy 13 Zuzana Drhová.

Podle Drhové se letní vedra budou opakovat i v dalších letech.

Implementační plán adaptační strategie pomáhali vytvářet vědci z Akademie věd, ČVUT a České zemědělské univerzity. Plán je schválený pro budoucí dva roky, konkrétní projekty ale neobsahuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované