Hlavní obsah

Lipovská bude kandidovat za Volný blok. Z Rady ČT odejít nehodlá

Foto: Profimedia.cz

Hana Lipovská.

Reklama

aktualizováno •

Po Janě Bobošíkové a Iloně Csákové se na kandidátku Volného bloku přidává další veřejně známá osobnost.

Článek

Za stranu Volný blok bude v Pardubickém kraji kandidovat jako jednička na kandidátce radní České televize Hana Lipovská. Do čela kandidátky ji nominovala víkendová konference Volného bloku, uvedl server iDnes.

Podle zákona o České televizi je členství v radě neslučitelné se stanovenými politickými a dalšími funkcemi včetně funkce poslance. Člen rady také nesmí zastávat žádnou funkci v politické straně, hnutí nebo v občanských sdruženích.

Podle Lipovské není do voleb důvod z rady odcházet, považovala by to prý za zbabělý krok. Nebude se ale účastnit některých hlasování rady, například o personálních otázkách.

Hlavní tváří Volného bloku zůstává nezařazený poslanec Lubomír Volný. Do Sněmovny byl zvolen za SPD. Hnutí před dvěma lety opustil. Na jihomoravské kandidátce bloku figuruje zpěvačka Ilona Csáková, na pražské bývalá politička a moderátorka Jana Bobošíková.

Lipovská se chce v kampani zabývat Českou televizí a jejím hospodařením, zejména tím, zda Česká televize hospodaří s penězi koncesionářů účelně. V radě během svého ročního působení proslula střety s generálním ředitelem Petrem Dvořákem, kterého obvinila ze střetu zájmů.

Radní zároveň oznámila, že podala trestní oznámení na generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, spolumajitele společnosti Médea Jaromíra Soukupa a dva členy dozorčí komise rady, předsedu Michala Petrmana a místopředsedkyni Zuzanu Prokopcovou.

Pohledávka ČT

Důvodem je řešení pohledávky ČT v řádu desítek milionů korun vůči společnosti Médea, která spadla do insolvenčního řízení. Podle Lipovské se pohledávka po vyhlášení insolvence Médey řešila nestandardně, proto podala oznámení kvůli podezření ze zvýhodnění věřitele, porušení povinnosti a pletichy v insolvenčním řízení, podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Dozorčí komise podle radní neupozornila na zjevný nesoulad mezi vyhlášením insolvenčního řízení na Médeu a nastavením splátkového kalendáře Českou televizí. Více Lipovská nechtěla podání, které má 150 stran, komentovat. Insolvenční řízení již bylo zastaveno.

Lipovská prohlásila, že nechtěla problém řešit v radě, kde by se z něj mohlo stát politikum. „Navzdory celému trestnímu oznámení a navzdory práci insolvenčních právníků já nejsem jako ekonom odborník na trestní právo,“ uvedla. Dodala, že podezření musí posoudit orgány činné v trestním řízení.

Reklama

Doporučované