Hlavní obsah

Radní v Praze dostal za akcie přes pět milionů. Dalšímu přišly statisíce, které prý nečekal

Zastupitelé přiznali, že z městských firem inkasovali statisícové odměny. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zastupitelé své příjmy uvedli v přiznáních o příjmech, které odevzdali na pražském magistrátu.

Článek

Sociální demokrat Daniel Hodek je sice radním magistrátu a místostarostou Prahy 1, ale podle vlastních slov se cítí být více podnikatelem než politikem.

Pokud nahlédnete do soupisu jeho příjmů za minulý rok, který odevzdal na magistrátu, nemůže vás jeho postoj překvapit. Loni si totiž podle dokumentu přišel Hodek díky svému podnikání na téměř 11,8 milionu korun.

Zhruba polovinu z této částky získal díky vlastnictví akcií dvou firem - jedna se jmenuje Kavalen Gama (dnes OC Řepy) a druhá Property House.

A právě ony jsou to, co na jeho podnikání kritizují zastupitelé opozičních Pirátů.

„Ze zápisu z obchodního rejstříku mi přijde, že to byly firmy, které měly anonymní akcie před tím, než bylo potřeba je přeměnit na jiné akcie. Což nepovažuji úplně za etické,“ prohlásil pražský zastupitel Adam Zábranský (Piráti).

Daniel Hodek to odmítá, tvrdí, že akcie zmíněných firem byly vedeny na jeho jméno.

V obchodním rejstříku se přitom v případě společnosti Property House Hodkovo jméno neobjevuje. Jako jediný akcionář je tu uveden jiný pražský podnikatel.

V případě firmy Kavalen Gama je pak v rejstříku dokument, na němž je Daniel Hodek uveden. Je z valné hromady z února 2016 a Hodek na tomto jednání přiznal, že vlastní čtyři akcie této společnosti v hodnotě 80 tisíc korun.

Bez milionových odměn pro straníky to neumíme, zjistilo hnutí ANO:

Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

Hodek Seznamu také řekl, že akcie firmy Property House dál vlastní. Příjem za loňský rok z této společnosti vyčíslil politik sociální demokracie na 640 tisíc korun.

Akcie firmy Kavalen Gama, která vlastnila pětipodlažní obchodní centrum Řepy, už podle svých slov nevlastní. Za jejich prodej získal loni 4,79 milionu korun.

„Není jediný důvod, pro které bych měl své působení v těchto společnostech považovat za neetické,“ uvedl Hodek, který je pro letošní komunální volby lídrem ČSSD v Praze 1 a trojkou na kandidátce na pražskou radnici.

Radního překvapilo, že dostal přes 430 tisíc

Statisícové příjmy pak najdeme v přiznání radního Karla Grabeina Procházky (ANO). Ten získal 430 tisíc korun za to, že byl v představenstvu Pražské teplárenské.

Firmu Pražská teplárenská vlastnil magistrát přes společnost Pražská plynárenská holding. Kvůli tomu také Procházka tantiémy dostal. Pokud by tuto firmu Praha vlastnila přímo, neměl by na tantiémy jako uvolněný radní nárok.

„Je tam díra v zákoně, jenž říká, že uvolnění funkcionáři nemůžou dostávat peníze z firem, které jsou s přímou majetkovou účastí města. V tomto případě se ten zákon ale neaplikuje,“ říká už citovaný opoziční zastupitel Zábranský.

Hnutí ANO přitom při vstupu do politiky slibovalo obsazování postů ve státních a městských firmách podle odbornosti, nikoliv podle členství v politické straně. Během posledních čtyř let se ale v praxi nic nezměnilo.

Radní Procházka však v první reakci říká, že statisíce na svém kontě vůbec nečekal.

„Sám jsem byl překvapen, že jsem tuto částku ve formě tantiémy dostal,“ uvedl Procházka pro Seznam.

Doplnil také, že si peníze nenechal pro sebe. Věnoval je prý na založení nadace na pomoc dětem v kojeneckých ústavech.

Procházka také řekl, že se snažil jako radní Prahy proti vysokým odměnám v městkých firmách bojovat. „Bohužel nebyl politický konsenzus k mým návrhům výrazně omezit tyto odměny,“ dodal.

Reklama

Doporučované