Hlavní obsah

Radní za ČSSD přiznala tajemnou směnku. Od developera, který chystá stavbu bytového domu

Záznam ze zasedání zastupitelstva – radní Adámková (ne)vysvětluje podezřelou směnku.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Radní Prahy-Libuše Jaroslava Adámková odmítá vysvětlit, proč a kolik jí firma dluží.

Článek

Když Jaroslava Adámková jako radní za ČSSD v městské části Praha-Libuš letos v červnu sepisovala své majetkové poměry, zjevně přiznala víc, než sama chtěla.

V jejím přiznání uloženém v oficiálním veřejném internetovém registru se objevilo, že drží směnku vystavenou developerskou firmou, která v Praze 12, kde je pro změnu radním její manžel, chystá spornou výstavbu bytového domu.

A navíc spolumajitel této developerské firmy dostal od radnice za poslední roky zakázky za víc než 40 milionů korun.

Radní Adámkové dluží přes směnku developerská firma Dans Live. Kolik má političce zaplatit, za co a do kdy, se nedá zjistit. Částku ani další podrobnosti o směnce Jaroslava Adámková do majetkového přiznání nenapsala.

„Částka je moje soukromá záležitost,“ říká radní do telefonu. „Všechno najdete v registru,“ opakuje, přestože nic dalšího není možné z přiznání vyčíst. „Já jsem se radila s právníkem, omlouvám se, ale částku nesdělím,“ dodává.

A na další otázky už odpovídat nechce. „Děkuji, na shledanou,“ pokládá telefon.

Foto: Vojtěch Blažek

Majetkové přiznání radní Adámkové. S uvedením tajemné směnky.

Po několika hodinách poslala esemesku, že se omlouvá – prý už neměla co říct. „Mrzí mě, že vám nemohu poskytnout více informací,“ napsala Jaroslava Adámková.

Mimochodem, radní směnku původně do přiznání uvedla, avšak později ji v registru spravovaném ministerstvem spravedlnosti už nebylo možné najít.

A když se o její příběh začal Seznam zajímat, někdo přiznání opět opravil – a směnka už v něm zase je. Změny přitom může v dokumentu provádět jen sama radní Adámková.

Byznys kolem rodiny Adámkových

Směnku radní Adámkové objevil Jiří Brůžek, kandidát Pirátů do zastupitelstva pro Prahu 12. „Projížděl jsem si v registru jednotlivé radní a vypadla na mě právě tahle směnka,“ vzpomíná Brůžek.

Pátrání po vztahu mezi rodinou libušské radní Adámkové a emitentem směnky firmou Dans Live odhaluje další souvislosti.

Dans Live – jak už zaznělo – chystá v Praze 12 stavbu bytového domu. A radní Adámková firmě pro tento developerský projekt prodala loni v lednu pozemky. Dohromady necelých 900 metrů. Za 10,2 milionu.

Tím propojení firmy a Adámkové nekončí. Manžel František Adámek je bývalým poslancem za ČSSD a jak už bylo zmíněno, je nyní radním právě v Praze 12, kde chce Dans Live stavět.

A do třetice: Developerská firma Dans Live patří podnikateli Danielu Střelcovi. Ten zároveň ze dvou třetin spoluvlastní stavební společnost Laviato, která od Prahy 12 dostala v posledních dvou letech zakázky v hodnotě přes 40 milionů.

Letos v květnu například práce za 21 milionů na zateplení a opravu střechy školy.

Je to v katastru... Vlastně není

Podnikatel Daniel Střelec nechce nejprve o záležitosti mluvit.

„Proč bych vám to měl říkat?“ ptá se nejprve, když slyší otázku na původ směnky. Nakonec připouští, že směnka pro Adámkovou souvisí právě s pozemky, které od ní jeho firma koupila.

Jaroslavě Adámkové prý nezaplatila celých 10,2 milionu. Ale jen část – a druhou doplatí, až firma získá stavební povolení. „Prostě odložené financování. Je to všechno ve smlouvě na katastru, jsou to veřejné listiny,“ vysvětluje Střelec.

Smlouva, jak ověřil v katastru Seznam, nic takového neříká. Je v ní ustanovení, že Střelcova firma musí radní Adámkové převést peníze do 15 dnů na účet. Jinak že Adámková může celý obchod zrušit.

„No tak tam není. Já nevím. Nás zastupuje právní zástupce,“ říká Střelec po upozornění, že žádná jiná smlouva na katastru neleží.

Tedy znovu: Proč firma vystavila radní Adámkové směnku? „Nejsem teď v kanceláři a nemám tady nic,“ odpovídá podnikatel Střelec.

Foto: Vojtěch Blažek

František Adámek - bývalý poslanec a radní Prahy 12 za ČSSD.

Rizikových 10 milionů

Manžel radní Adámkové a komunální politik z Prahy 12 František Adámek problém se směnkou neřeší. „Manželka splnila podmínku zákona o střetu zájmů. Já nepřekvapivě sdílím její názor, že už není potřeba nic dalšího vysvětlovat,“ říká Adámek.

Na fakt, že stavební firma Laviato developera Střelce vyhrává od jeho radnice zakázky, reaguje Adámek neručitě. „To si nevzpomínám. Jak že se ta firma jmenuje?“ ptá se.

Pirát Jiří Brůžek, který směnku odhalil, minulý týden na veřejném zastupitelstvu Prahy-Libuše vystoupil a Adámkové se na směnku zeptal. I on se dozvěděl, že jde o její soukromou věc. A že nic vysvětlovat nebude. „Přijde mi neuvěřitelné, že lidé, kteří se takhle chovají a nedokážou vysvětlit svůj majetek, zacházejí s veřejnými penězi,“ říká Brůžek.

Developerský projekt teď čeká na stavební povolení. Původně firma radním slibovala, že postaví osm menších bytů pro začínají rodiny. To bylo v době, kdy od Prahy 12 potřebovala dokoupit ještě další pozemky. A přiřadit je k tomu, který pořídila od libušské radní Adámkové. Což nakonec radnice schválila.

„Vlastně tak paní Adámkové ty pozemky zhodnotila. Jakmile byly scelené s developerem, mohla je firmě prodat za 10 milionů,“ myslí si Daniela Rázková, zastupitelka Prahy 12 (Změna pro Prahu 12).

Když pak měla firma všechny parcely, projekt se najednou rozrostl celkem na 16 bytů. Přestože poradní komise zastupitelstva se postavily proti.

Reklama

Doporučované