Hlavní obsah

Radní za ČSSD ukázala utajovanou směnku. Prodala jsem mu pozemek za 10,2 milionu, tvrdí

Jaroslava Adámková, radní Prahy–Libuše za ČSSD, natočila video, v němž vysvětluje směnku v hodnotě 10,2 milionu.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Radní pražské městské části Adámkové dluží peníze developer, který chystá výstavbu bytového domu.

Článek

Jaroslava Adámková, radní Prahy–Libuše za ČSSD, zveřejnila ve svém majetkovém přiznání neobvyklou směnku. Podle směnky Adámkové dluží peníze developer, jemuž předtím radní prodala strategické pozemky.

Seznam na tento případ upozornil minulý týden. A Adámková odmítla okolnosti směnky vysvětlit – například říct, o kolik se jedná peněz a proč byla vůbec vystavena. Nyní se Adámková rozhodla o směnce promluvit. Nebo přesněji: Vyjádřit se písemně.

Adámková tvrdí, že směnka vznikla tak, že developerovi prodala pozemky – ale nevzala si od něj peníze „na ruku“, nýbrž souhlasila se směnkou. Splatnou v roce 2020. „Domnívám se, že toto je pouze snaha mě očernit před volbami a je to součást neférového předvolebního boje,“ napsala Seznamu o celém případu.

Adámková v roce 2008 koupila pozemky od městské části Prahy 12. Za necelých 2,2 milionu. Loni je pak prodala developerské společnosti Dans Live – už za 10,2 milionu. Důležité je přitom vědět, že na radnici Prahy 12 je radním přes investice a územní rozvoj její manžel, bývalý poslanec sociální demokracie František Adámek.

Stejná radnice Prahy 12 také develeperovi Dans Live prodala pozemky v sousedství těch, které vlastnila Adámková. Takže firma – poté, co se na prodeji dohodla i s Adámkovou – měla rázem k dispozici vhodné parcely k postavení domu o šestnácti bytech.

Adámková informace o směnce zveřejnila v povinném oznámení majetku podle zákona o střetu zájmů. Ovšem nic víc už k ní na dotaz Seznamu nechtěla říct. „Je to moje soukromá záležitost,“ prohlásila, na další otázky odpovídat nechtěla a nakonec položila telefon.

Nic bližšího nechtěla vysvětlovat ani předminulý týden na zastupitelstvu Prahy–Libuše, když se jí na směnku zeptali lidé z publika.

Směnka jako velké riziko

Adámková nyní říká, že směnka zkrátka nahrazuje kupní cenu za pozemky pro firmu Dans Live. Tedy už zmíněných 10,2 milionu.

Problém je, že v kupní smlouvě uložené na katastru mezi Adámkovou a firmou Dans Live se píše, že se platba uskuteční přes bankovní konto.

„Loni, v době růstu cen realit, jsem pozemky prodala a s kupcem jsem se nejprve dohodla na platbě přes účet. Později jsme se domluvili na platbě směnkou, jejíž splatnost je v roce 2020. Nejedná se tedy o nic tajemného, je to standardní odložená platba za prodej mých pozemků,“ vysvětlila písemně Adámková.

Směnka, kterou drží radní ČSSD Jaroslava Adámková.

Jenže to by znamenalo, že se Adámková vystavuje velkému riziku. Firma získala lukrativní pozemek o rozloze skoro 900 metrů, aniž za něj zaplatila – zkrátka vypsala směnku. Parcela se pak na ni převedla i na katastru. Takže kdyby firma teoreticky zkrachovala (a její majitel se dostal do finančních problémů i jako fyzická osoba), Adámková by riskovala, že v rámci insolvence už nikdy neuvidí peníze, ani pozemek.

Adámková přesto ujišťuje, že vše ošetřila dohoda, kterou nastavil její právník. „Směnka je zaručena závazkem fyzické osoby, tedy majitel firmy ručí veškerým svým osobním majetkem. Dále byly sjednány sankce za nedodržení závazku a nárok na vrácení pozemku, pokud by ani ručitel nezaplatil,“ říká Adámková.

Navíc: Když se minulý týden Seznam ptal i Daniela Střelce, majitele firmy Dans Live, na pozadí směnky, Střelec si ho nedokázal vybavit. Nejprve tvrdil, že je vše uvedeno ve smlouvě uložené na katastru. Když Seznam zjistil, že v ní nic o směnce není, řekl, že tam „asi vznikla ještě nějaká jiná dohoda.“ A že si podrobnosti nepamatuje.

A Střelec nadto uvedl, že už část peněz Adámkové na účet zaplatil. A že směnka pokrývá druhou část platby. Zatímco Adámková říká, že směnka zní na celou částku – 10,2 milionu. Což jsou zjevné rozpory.

„Tendry byly v pořádku“

Developer Střelec ještě spoluvlastní stavební firmu Laviato, která od Prahy 12 – kde, jak už zaznělo, sedí v pozici radního manžel František Adámek – dostala v posledních dvou letech zakázky za víc než 40 milionů. Když Seznam minulý týden s Adámkem mluvil, radní zněl, že si firmu Laviato ani její zakázky nevybavuje.

A také prohlásil, že se vůbec ženě nediví, že nechce nic dalšího kolem směnky komentovat. „Manželka splnila podmínku zákona o střetu zájmů. Já nepřekvapivě sdílím její názor, že už není potřeba nic dalšího vysvětlovat,“ uvedl Adámek.

Jak radní Adámková (ne)odpověděla na otázky kolem směnky od developera.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Společně s manželčiným vyjádřením nyní poslal i svou reakci. Píše, že firma Laviato nemá v tendrech Prahy 12 žádné výhody plynoucí z toho, že její spolumajitel s Adámkovou udělali realitní byznys. Všechny veřejné zakázky podle Adámka firma vyhrála díky nejnižší nabídnuté ceně.

Směnka byla a pak zas nebyla

Ještě ke směnce: V registru ji objevil kandidát obecních voleb Jiří Brůžek z Pirátské strany.

Foto: Vojtěch Blažek

Majetkové přiznání radní Adámkové.

Právě Piráti chtějí, aby Adámková vysvětlila ještě víc. Zpochybňují, že Adámková, její muž a developerská společnost Dans Live nemají společného víc, než připouštějí. A požadují například, aby Adámková zveřejnila i dohodu, jíž si pojistila, že peníze ze směnky v budoucnu skutečně dostane.

„Jelikož pan majitel firmy pan Střelec má celou řadu obchodních vztahů a zájmů s městskou částí Praha 12, kde pan Adámek působí jako radní pro investice a územní rozvoj, tak povinností rodiny Adámkových je důkladně vyvrátit spekulaci, že by směnka s těmito obchodními aktivitami mohla souviset,“ říká Janusz Konieczny, analytik Pirátské strany.

„V tom, co teď říká paní Adámková a co zaznělo v reportáži Seznamu, jsou rozpory. Z mého pohledu pořád přetrvávají pochybnosti,“ myslí si i Pavla Tůmová (KDU-ČSL), opoziční zastupitelka v Praze–Libuši.

Reklama

Doporučované