Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Piráti v Brně schválili koaliční smlouvu s ODS, KDU-ČSL a ČSSD

Piráty nakonec uspokojily odpovědi budoucí primátorky Vaňková a půjdou s ODS do koalice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V on-line přenosu den po dni sledujeme, jak se ve městech domlouvají vládnoucí koalice. V Brně se ve čtvrtek po mnoha dnech dohadů domluvili.

Článek

Piráti v Brně schválili hlasováním v členské základně koaliční smlouvu s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Vyplývá to z diskusního fóra Pirátů. Dvoudenní hlasování končí až v pátek večer a zatím ještě všichni nehlasovali, avšak dnes po 11:00 už dvanáct členů z dvaceti smlouvu podpořilo. Je tedy potřebná nadpoloviční většina. Ostatní strany schválily smlouvu dříve, a tudíž nic nebrání jejímu podpisu. Hlasování Pirátů začalo ve středu večer. Pro schválení stačila nadpoloviční většina 11 ze všech 20 členů brněnské členské základny. Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou by měla být brněnská jednička ODS Markéta Vaňková. ODS bude mít čtyři radní, lidovci a Piráti po třech a jednoho ČSSD. Volby vyhrálo hnutí ANO s 18 mandáty, které skončí v opozici s SPD se čtyřmi mandáty. ODS má 14 zastupitelů, KDU-ČSL osm, Piráti šest a ČSSD pět.

Vývoj ve městech sledujeme v on-line přenosu.

  • Složení koalice v Liberci by mohlo být známé v pondělí

    Složení koalice v Liberci by mohlo být známé v pondělí. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj by v tento den chtěli podepsat dohodu o společném postupu. Dnes to sdělil lídr starostů Jaroslav Zámečník. S kým chtějí koalici vytvořit, zatím oficiálně nechtějí říci. Pravděpodobně ale půjde o trojkoalici s ANO a buď s ODS, nebo uskupením Liberec otevřený lidem (LOL), s nimiž tento týden jednali. Koalice s ODS by měla většinu 31 míst v 39členném zastupitelstvu, s LOL by měla 29 mandátů. „Zatím jsme vedli dvoustranné jednání. Co jsme si měli říci, jsme si řekli. Teď už jen čekáme na partnery, zda do spolupráce půjdou. Jejich rozhodnutí chceme znát v pondělí,“ uvedl Zámečník. Starostové původně chtěli vytvořit čtyřkoalici, LOL ale odmítá společnou s ODS. Spolupráci s ODS před týdnem odmítlo i liberecké ANO, zda nesouhlas stále trvá ale není jisté. Dnes o sporných otázkách jednali zástupci ANO se starosty. „Chtěli jsme si vyjasnit nějaké otázky. Odpovědi předložíme našemu klubu, aby mohl rozhodnout,“ řekl dnes liberecký lídr ANO Jiří Němeček. Klub podle něj zasedne v neděli nebo v pondělí.

  • V Chomutově bude vládnout ANO, Nový Sever a komunisté

    V Chomutově vznikne trojkoalice složená z hnutí ANO, Nový Sever a KSČM. Společně mají dvacet hlasů v 35členném zastupitelstvu. Primátorem bude dál Marek Hrabáč z ANO a jeho náměstky David Dinda a Milan Märc (oba Nový Sever).

    PRO Chomutov, který skončil ve volbách jen těsně druhý a získal devět zastupitelů, nakonec skončí opět v opozici. A to přestože s ním má ANO ještě dnes naplánované další jednání.

    Hnutí premiéra Andreje Babiše bude mít v radě pět křesel, Nový Sever čtyři a komunisté dvě. Za KSČM budou radními Ladislav Drlý a Jaroslav Komínek. Ten potvrdil, že v uplynulých hodinách podepsaly tyto strany koaliční smlouvu.

  • Primátorem Teplic se stal Hanza, vystřídal senátora Kuberu

    Primátorem Teplic dnes zastupitelé zvolili Hynka Hanzu z ODS. Vystřídal svého stranického kolegu senátora Jaroslava Kuberu, jenž stál v čele lázeňského města od roku 1994. Koalici v Teplicích vytvořila vítězná ODS s ANO. Hanza byl v uplynulém volebním období náměstkem primátora, v současnosti je také krajským zastupitelem. Koalice ANO a ODS má v 27členném zastupitelstvu 14 mandátů.

  • Soud zamítl žalobu Pirátů na volby ve Slezské Ostravě

    Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu, kterou v souvislosti s komunálními volbami ve Slezské Ostravě podali Piráti. Vadilo jim, že předseda jedné volební komise zároveň kandidoval za SPD. Důvodem návrhu bylo, že předseda volební komise nominovaný za SPD v jednom volebním okrsku zároveň figuroval na kandidátce strany v obvodu Slezská Ostrava. SPD pochybení přiznala. Ostravský lídr SPD Václav Kubín řekl, že rozhodně nešlo o úmysl. Krajský soud v Ostravě nakonec návrh na neplatnost hlasování zamítl. „Návrh soud projednal a zjistil, že není důvodný. Skutečnost neměla vliv na výsledek hlasování,“ řekl mluvčí soudu Jiří Barč.

  • Primátorkou Jihlavy byla zvolena Karolína Koubová z Fóra Jihlava

    Primátorkou krajské Jihlavy dnes byla zvolena Karolína Koubová z Fóra Jihlava. Ve veřejné volbě dostala 20 hlasů z celkových 37. Fórum skončilo v komunálních volbách druhé za hnutím ANO, koalici sestavilo s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. V opozici kromě hnutí ANO skončily i ČSSD, KSČM a SPD.

  • Písek bude mít menšinovou koalici, starostkou zůstane Vanžurová

    Písek povede menšinová koalice hnutí Pro Písek, KDU-ČSL a ČSSD. V zastupitelstvu mají 12 z 27 členů. Na dnešním ustavujícím zasedání přesto zastupitelé zvolili vedení města, když společně s nově vznikající koalicí hlasovali vždy dva zástupci KSČM. Starostkou města tak zůstane Eva Vanžurová (Pro Písek), která byla ve stejné funkci i v končícím volebním období.

  • Primátorem M. Boleslavi byl dnes zvolen Raduan Nwelati (ODS)

    Primátorem Mladé Boleslavi byl dnes na ustavujícím jednání zastupitelstva zvolen Raduan Nwelati, lídr kandidátky vítězné ODS. Od 32 přítomných zastupitelů získal 28 hlasů. Koalice ODS, STAN, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD má v 33členném zastupitelstvu 29 míst. Nwelati byl jediným kandidátem na primátora.

  • Novou starostkou Jeseníku je Zdeňka Blišťanová z Jeseník srdcem

    Novou starostkou Jeseníku byla dnes na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolena dosavadní místostarostka Zdeňka Blišťanová z vítězného sdružení Jeseník srdcem. Blišťanová ve funkci vystřídala Janu Konvičkovou z hnutí ANO, která byla starostkou Jeseníku od letošního května. Koalici ve městě vytvořilo Jeseník srdcem a PRO Jeseník. Zastupitelstvo bude dnes ještě volit místostarosty a členy rady.

  • Starostou Kroměříže zůstane Jaroslav Němec, lídr hnutí Nezávislí

    Starostou Kroměříže zůstane v dalších čtyřech letech Jaroslav Němec, lídr vítězného hnutí Nezávislí. Na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva dostal 17 hlasů z 27 přítomných zastupitelů. Vládnoucí koalici vytvoří Nezávislí se třemi zastupiteli za Zdravé Kroměřížsko, dále s ODS a nezávislými osobnostmi, s Piráty a s ČSSD. V sedmadvacetičlenném sboru mají dohromady 16 křesel.

  • Starostou Šumperka se stal Tomáš Spurný z hnutí Pro Šumperk

    Starostou Šumperka se stal Tomáš Spurný ze sdružení lidovců a nezávislých kandidátů s názvem Pro Šumperk. Do čela radnice jej dnes zvolilo 26 z 27 zastupitelů. V Šumperku se na vytvoření koalice domluvilo vítězné hnutí ANO, hnutí Šumperáci a kandidátka Pro Šumperk, ve 27členném zastupitelstvu mají 13 hlasů. Většinu koalici zajistila jedním mandátem Irena Jonová z ČSSD. Šumperku jako okresnímu městu v Olomouckém kraji sestavení koalice trvalo nejdéle.

  • Soud zamítl stížnost na volby v Karlových Varech

    Krajský soud v Plzni zamítl stížnost na volby v Karlových Varech. Umožňuje to svolání ustavujícího zastupitelstva, které bude 13. listopadu, řekl dnes primátor města Petr Kulhánek (KOA). „Dnes jsem podepsal pozvánku na ustavující zastupitelstvo na 13. listopadu. Držíme zvyklost, že zastupitelstvo bude v úterý jako v minulých letech, a je to v rámci daných lhůt jediný možný termín," řekl. Na neplatnost voleb si stěžovali zástupci hnutí SPD. Tvrdili, že počet hlasů pro hnutí ANO 2011 neodpovídá skutečnosti a že připojení k internetu ve volební místnosti okrsku 34 bylo pomalé a přerušované. Soud ale tyto námitky zamítl i s ohledem na stanovisko magistrátu města Karlovy Vary. V něm se kromě jiného uvádí, že pro přenos dat z volebních místností se veřejná internetová síť vůbec nepoužívá.

  • O údajném ovlivňování voleb v Chomutově rozhodne soud v úterý

    Ústecký krajský soud dnes nerozhodl v případu možného ovlivnění voleb v Chomutově a jednání odročil na 6. listopad. V úterý by měl už vyhlásit, jak rozhodl. Zneplatnění komunálních voleb žádá v Chomutově hnutí PRO Zdraví a Sport. Získalo 4,69 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostalo. Volby podle hnutí mohl ovlivnit policejní zásah u pošty v centru města den před komunálními volbami. Zásah se týkal vyšetřování zapálení auta, které patřilo náměstkovi primátora Davidu Dindovi (Nový Sever). Lídr hnutí Pro zdraví a sport Pavel Umlauf zásah označil za politickou objednávku. Podle něj mohl vyvolat fámy a dohady a zhoršit tak volební výsledek hnutí. Uvedl, že policisté se hromadně vyptávali lidí na Matěje Drbohlava, PR manažera hnutí Pro zdraví a sport. Drbohlav ale nebyl z ničeho podezřelý, natož obviněn, dodal Umlauf. Vyšetřovatelé od 25. září, kdy shořelo soukromé auto náměstka u jeho bydliště, pátrali po pachateli. O několik dní později kriminalisté zadrželi a obvinili muže ve věku 42 let, Matěj Drbohlav to nebyl.

  • Primátorkou Třince se stala Věra Palkovská, město vede od roku 2006

    Primátorkou Třince na Frýdecko-Místecku se dnes stala Věra Palkovská z vítězného uskupení Osobnosti pro Třinec. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva pro ni hlasovali všichni z 32 přítomných zastupitelů. Osobnosti dokázaly získat v třiatřicetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 21 křesel. Přesto pětatřicetitisícové město povedou v koalici s lidovci, kteří v zastupitelstvu mají čtyři křesla.

  • Starostou Vrchlabí opět Sobotka (Zvon), město vede od roku 1998

    Starostou krkonošského Vrchlabí na Trutnovsku se znovu stal Jan Sobotka (Zvon), který v čele města stojí od roku 1998. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva pro něj hlasovalo 18 z 21 zastupitelů. Místostarosty zastupitelé zvolili Michala Vávru (Zvon) a Alfreda Plašila (VPM). I oni ve funkcích v čele radnice pokračují.

  • Zastupitelka čelí trestnímu stíhání, podpis koalice se odkládá

    Zastupitelé Sedlčan na Příbramsku na dnešním ustavujícím jednání nové vedení města nezvolili. Zjistilo se, že jedna ze zastupitelek čelí trestnímu stíhání, což nabouralo připravenou koaliční dohodu, řekl bez bližších podrobností lídr vítězné ODS a dosavadní starosta Jiří Burian. Jednání zastupitelstva tak bylo přerušeno do 12. listopadu. „Příští týden projednáme všechny okolnosti a 12. listopadu se bude volit tak, jak se má,“ uvedl Burian.

  • Koaliční smlouvu v Liberci podepsali zástupci SLK, ANO a ODS

    Povolební rozhovor s novým libereckým primátorem Jaroslavem Zámečníkem.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

    Zástupci Starostů pro Liberecký kraj (SLK), ANO a ODS v Liberci dnes podepsali koaliční smlouvu. V zastupitelstvu budou mít pohodlnou většinu 31 z 39 mandátů. Koalice se dohodla na tom, že primátorem bude lídr starostů Jaroslav Zámečník. Ve vedení města by tak měl nahradit Tibora Batthyányho (zvolený za ANO), který v komunálních volbách se svojí novou stranou PRO 2016 neuspěl a do zastupitelstva se nedostal. Termín ustavujícího zastupitelstva zatím není známý, čeká se na rozhodnutí soudu ohledně stížnosti na volby. Programové prohlášení chce koalice vytvořit do dvou týdnů, podle Zámečníka se už ale na základních prioritách shodli. „Zatím jsme hovořili o tom, že všechny strany chtějí zjednodušit řízení města a magistrátu. Chceme dát důraz na investice do infrastruktury ve městě, chceme se zabývat efektivitou městské hromadné dopravy,“ uvedl. Podle něj také chtějí zlepšit možnosti parkování, zvýšit bezpečnost ve městě, dokončit územní plán, zaměřit pozornost na revitalizaci přehrady a jejího okolí a opravit bazén.

  • Primátorem Zlína byl dnes zvolen Jiří Korec (ANO)

    Jiří Korec (ANO) se stal primátorem Zlína, dnes ho do čela krajského města zvolilo ustavující zastupitelstvo. V minulém volebním období byl náměstkem primátora. Pro Korce dnes hlasovalo 27 z 39 přítomných zastupitelů, deset zastupitelů se zdrželo, jeden byl proti a jeden nehlasoval. Korec neměl protikandidáta.

  • Starostou Vlašimi na Benešovsku se stal opět Luděk Jeništa

    Starostou Vlašimi na Benešovsku se stal znovu Luděk Jeništa, který je v čele města od roku 2002. Jeho vítězné uskupení Volba pro město Vlašim bude dál vládnout s KDU-ČSL a Nezávislými. Místostarostou bude nadále Karel Kroupa (KDU-ČSL). Jeništovo sdružení má mít v sedmičlenné radě stejně jako dosud pět zástupců a zbylá dvě uskupení po jednom.

  • Starostou Šternberka je opět Stanislav Orság z ODS

    Starostou Šternberka na Olomoucku bude i v následujících čtyřech letech Stanislav Orság (42) z ODS, kterého dnes do této funkce zvolilo ustavující zastupitelstvo. Orság stojí v čele patnáctitisícového Šternberka od ledna 2012.

  • Vyškovským starostou se stal Karel Jurka z ODS

    Vyškovským starostou se dnes stal na ustavujícím zasedání zastupitelstva Karel Jurka z ODS. Ve funkci nahradil Karla Goldemunda (ČSSD). Místostarosty se stali Karin Šulcová (ANO), Roman Celý (KDU-ČSL) a Josef Kachlík (Volba pro město). Ve Vyškově vyhrála komunální volby ČSSD, koalici ale utvořilo pět jiných subjektů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy