Hlavní obsah

Praha 6 nechala zakrýt sochu sovětského maršála Koněva, plachtu pak někdo strhl

Zakrývání sochy maršála Koněva a rozhovor s mluvčím Prahy 6 Ondřejem Šrámkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Radnice Prahy 6 se rozhodla zakrýt sochu sovětského maršála Ivana Koněva, která stojí na bubenečském náměstí Interbrigády. Na místě buduje lešení a sochu nechá zakrýt plachtou. Zdůvodnila to snahou ochránit pomník před vandaly. Plachta byla ale kolem poledne stržena.

Článek

Na rozhodnutí upozornila Česká televize. Pomník je předmětem sporu s Ruskou federací, šestá městská část navrhuje, aby byl přesunut na zahradu ruského velvyslanectví v Praze.

„Stavíme lešení, abychom sochu ochránili před dalšími vandalskými útoky. Je to v tuto chvíli nejúčinnější řešení. Nejsme apriorně proti tomu tady sochu mít, ale nejsme schopni ji efektivně ochránit,“ řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal policejní ochranu, protože kvůli postupu radnice dostával vyhrůžky fyzickou likvidací.

Kolem poledne ale vylezl na lešení, které obklopuje pomník maršála Koněva, muž a uchycenou plachtu z něj sundal.

Socha byla v minulosti několikrát poškozena, naposledy byla polita minulý týden červenou barvou. Ruské velvyslanectví ostře odsoudilo pomalování pomníku a označilo to za barbarský čin a urážku památky vojáků Rudé armády. Ruské ministerstvo zahraničí pak kvůli kauze povolalo chargé d'affaires českého velvyslanectví v Moskvě a vyjádřilo důrazný protest proti zhanobení pomníku. Česká diplomacie sdělila, že nemůže do věci samosprávy zasahovat.

Socha bude podle mluvčího Prahy 6 zakryta do doby, než se rozhodne, co s ní dál. O jejím osudu budou jednat 12. září zastupitelé Prahy 6. „Není to ale tzv. deadline, do kterého bude jasno. Ozvali se nám již dva zájemci, kteří by ji chtěli do svých muzeí. Uvidíme, jak se diskuse vyvine,“ řekl Šrámek. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) sochu v uplynulých dnech nabídl ruskému velvyslanectví, aby ji umístilo do své zahrady.

Ruské velvyslanectví označilo jednání radnice za „opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa".

Plachtu na soše někdo strhl. Video: Seznam Zprávy

Praha 6 loni k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s doprovodným textem. Ten popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi i v roce 1968, kdy údajně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem sovětských vojsk do Československa.

Vedení magistrátu se pak letos rozhodlo, že nevrátí na Staroměstskou radnici pamětní desku k osvobození Prahy maršálem Koněvem. Také to vyvolalo kritiku ruské strany.

Reklama

Doporučované