Hlavní obsah

Radniční věž, dominanta Vyškova, dostala nová okna

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vyškovská radniční věž, dominanta města, dostala nová okna, jsou to repliky těch předchozích. Nové jsou i dveře a také ochranná síť proti holubům na ochozu věže.

Článek

Na webu města to dnes uvedl mluvčí radnice Michal Kočí. Radnice s věží je kulturní památkou, jde o renesanční stavbu z roku 1569. Od té doby ale zažila několik katastrof včetně velkého požáru v roce 1753, značné škody utrpěla i koncem 2. světové války. Současná podoba věže je tak výsledkem poválečné rekonstrukce. „Právě z druhé poloviny 40. let, kdy byla opravována po poškození, které utrpěla v závěrečných bojích války, okna věže i dveře vedoucí na její ochoz pocházejí. Jsou dožilé a obnovu si zaslouží,“ uvedl referent městského úřadu pro památkovou péči Petr Bařinka.

Věž získala nové vstupní dveře na ochoz, 13 dvoudílných jednoduchých oken, jedno kastlové a osm jednodílných oken okolo věžních hodin. „Repliky jsou ze smrkového dřeva. Jde o další dílčí obnovu objektu radnice,“ uvedl starosta jednadvacetitisícového Vyškova Karel Jurka (ODS).

Cena byla zhruba 360.000 korun. Město chce žádat o dotaci, která by pokryla až polovinu částky. Řemeslníci vyměnili i poškozenou ochrannou síť proti holubům na ochozu věže. Obnova vyšla na necelých 100.000 korun.

Radniční věž měří přes 57 metrů, nahoru vede 152 schodů. Z vyhlídky na vrcholu je atraktivní pohled na město i okolí.

Reklama

Doporučované