Hlavní obsah

Radňovice na Žďársku postaví s pomocí dotace obecní dům

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radňovice na Žďársku začaly letos na podzim stavět obecní dům, v němž bude kromě obecního úřadu i knihovna, v patře tři byty a v podkroví místnost pro spolky.

Článek

Budova bude postavená v pasivním energetickém standardu, aby měla nízké náklady na vytápění, řekl starosta Josef Dvořák. Na investici, která bude stát včetně daně okolo 18 milionů korun, má obec slíbenou dotaci.

Radňovice s 320 obyvateli leží mezi Novým Městem na Moravě a Žďárem nad Sázavou, na hranici CHKO Žďárské vrchy. „Pro obec naší velikosti to není jednoduchá investice, ale my jsme se na ni pět let připravovali. Našetřili jsme nějakých 11 milionů,“ řekl starosta. Obec ročně hospodaří asi s pěti miliony korun. Úřad i knihovna teď jsou v kulturním domě na kraji Radňovic. Nový obecní dům blízko školy uprostřed obce bude hotový na konci příštího roku.

Pro stavbu v pasivním standardu se podle Dvořáka obec rozhodla proto, aby mohla budovu provozovat co nejlevněji. „A abychom také ukázali, že i obce umí dělat věci tak, jak by se už asi dneska dělat měly,“ řekl. Nějaké peníze obecní úřad získá také pronájmem nových bytů. Bydlet by v nich podle starosty mohli třeba důchodci, kteří nechají dům dětem, nebo mladé rodiny.

Zájem o bydlení v Radňovicích podle starosty je. Vloni obec prodala čtyři parcely. Zájemci se hlásí pořád, ale obecní úřad moc svých pozemků na zasíťování nemá, uvedl.

Zvýšené náklady na stavbu důkladně zatepleného obecního domu se systémem na tepelně úspornou ventilaci vzduchu by měla pokrýt šestimilionová dotace z operačního programu Životní prostředí. Dům bude vytápěný kondenzačním plynovým kotlem. Bude mít i domovní čistírnu odpadní vody. Do budoucna obec počítá ještě s tím, že na střechu dá solární panely.

Kulturní dům by chtěla obec výhledově rekonstruovat. Jeho sál by pak měl sloužit více účelům, i jako tělocvična pro školu.

Reklama

Doporučované